Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Ať zruší celibát, chtějí Australané. Duchovní tam zneužívají děti

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
16. prosince 2017
07:20

Královská komise v Austrálii ukončila pětileté obsáhlé vyšetřování sexuálního zneužívání dětí, během něhož vyslechla svědectví více než 8000 obětí. Ve své závěrečné zprávě uvedla, že australské instituce v uplynulých desetiletích „těžce selhaly“ ve své povinnosti chránit děti. Nejčastěji zmiňovanými viníky byli duchovní a učitelé.

„Desítky tisíc dětí byly sexuálně zneužívány v mnoha australských institucích. Nikdy nebudeme znát skutečné číslo,“ píše se v 17svazkové zprávě. „Není to případ několika ,shnilých jablek‘,“ dodává dokument.

Komise doporučuje zrušit celibát

Největší počet obvinění ze sexuálního zneužívání, a sice 4400, komise zaznamenala v katolických institucích. Mezi více než 400 doporučeními, které komise vydala, je i výzva katolické církvi přehodnotit požadavek celibátu duchovních. „Ačkoli se nejedná o přímou příčinu sexuálního zneužívání dětí, přispěla tato skutečnost k výskytu tohoto jevu,“ konstatuje se ve zprávě.

Podle komise by také katoličtí kněží, kteří nenahlásí sexuální zneužívání dítěte, měli čelit trestnímu stíhání, i když se o případu dozví při zpovědi. Obvinění ze sexuálního zneužívání se dotkla i anglikánské církve, u níž bylo nahlášeno 1115 případů, a Svědků Jehovových s 1100 případy.

Děti zneužívali i pěstouni a sportovní trenéři

Kromě náboženských institucí se obvinění ze zneužívání týkají například sportovních klubů, škol, mládežnických organizací či poskytovatelů ústavní a pěstounské péče, napsal zpravodajský web BBC News.

Vyšetřovací komise ve své zprávě přidala 189 doporučení k stávajícím 220, jež zveřejnila již dříve. Premiér Malcolm Turnbull prohlásil, že vyšetřování odhalilo „národní tragédii“. Šetření bylo zahájeno počátkem roku 2013 a komisi během něj kontaktovalo přes 15.000 lidí. Více než 8000 obětí zneužívání se svěřilo jejím zástupcům se svými příběhy, mnozí z nich při soukromých rozhovorech.

Národní tragédie

Během vyšetřování vedoucí představitelé mnoha institucí přiznali chyby a jménem organizací se obětem omluvili. Dnes vystoupil s omluvou také předseda Australské katolické biskupské konference arcibiskup Denis Hart. „Je to ostudná minulost, v níž převažovala atmosféra utajování a sebeochrany, která vedla k utrpení mnoha obětí a jejich rodin,“ uvedl.

Podle výpovědí katolická církev například přesouvala kněží, kteří byli podezřelí ze zneužívání, mezi farnostmi, aby unikli odhalení. Výzvy ke změnám pravidel zpovědi ale dnes arcibiskup Hart odmítl. Ohledně navrhované dobrovolnosti celibátu řekl, že rozhodnutí je na Vatikánu.

Podle zprávy zneužívalo děti mezi lety 1950 a 2010 přibližně sedm procent australských katolických kněží. Obvinění ze zneužívání dětí čelí i třetí nejvýše postavený muž Vatikánu, australský kardinál George Pell. Toho se podle úřadů dopustil v 70. letech ještě jako arcibiskup v Sydney a Melbourne. Pell vinu popírá.

lambrika ( 16. prosince 2017 11:44 )

stačilo by odtajnit celý archív ve Vatikánu , co si tak zuby - nehty chrání , aby nikdo nepovolaný neznal pravdu a rázem by celý podfuk byl na světě ----nebo ať řeknou , který Bůh je ten pravý a jediný -----možná to dopadne tak , že se bude každých 5 let volit , který Bůh je ten prvý a pravý

raduzkaxxx ( 16. prosince 2017 11:05 )

Snad si nikdo nemyslí ( jedině ti fanatici) , že kdyby věděli , že je Bůh potrestá , tak by to dělali ? Oni moc dobře ví , že tady žádný Bůh není co by trestal.Již několik tisíciletí mají dobrý důkaz , že nic nikde není.Takže , vo co go ?Někteří mají hospodyně , jiní jsou gayové a ti perverzní zneužívají děti.Jaký celibát ? Myslíte si , že si to celý život po večerech pod sutanou .....sami??

auslak ( 16. prosince 2017 10:27 )

Co na to papež , když ví , že jeho " podřízení " vědomě hřeší a ani boha se nebojí.?Tak těžký hřích a oni se vůbec ničeho nebojí. Copak , mají nějakou smlouvu s bohem , že jim to odpouští ?Zajímavé , že u" lidských " soudu je to trestné Asi to bude tak , že pokud je to ve jménu boha , tak je vše povoleno.

lambrika ( 16. prosince 2017 10:13 )

Jj. Ve jménu kterého Boha se ještě nevedla válka ???

arne100 ( 16. prosince 2017 10:04 )

Celý Vatikán zrušit a vyhnat tu bandu pedofilů a nenažranců na galeje.Divím se jen že se tady najde spousty svíčkových dědků a bab které lezou iakzvanému páýnubohu do zadku.To stejné je u KDU ČSL to je jaky banda k pohledání v čele s Holobrádkem.Divím se že se nestydí ten spolek flákačů a žvanilů.Ještě se najde tolik lidí kteří neprokoukli co jsou zač a lezou do kostela.

Zobrazit celou diskusi