Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Možná budete osobností roku,“ napsal časopis Time Trumpovi. Hluboce ho to urazilo

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
25. listopadu 2017
16:10

Americký prezident Donald Trump projevil značnou nelibost nad tím, že nemá jisté, zda bude znovu vyhlášen osobností roku v časopisu Time. Zástupci listu jej oslovili s žádostí o poskytnutí rozhovoru a pózování jejich fotografovi. Trump ale odmítl, protože nechce být jen jednou z „možností“.

„Časopis Time mi volal, aby mi řekl, že MOŽNÁ budu jako loni vyhlášen ‚(mužem) osobností roku‘. Musel jsem ale souhlasit s rozhovorem a fotografováním,“ napsal Trump na Twitteru. „Řekl jsem, že možná nestačí a odmítl jsem. Přesto děkuji,“ dodal prezident.

Představitelé časopisu reagovali poznámkou, že se Trump mýlí, co se týče způsobu výběru osobnosti roku. „Time svou volbu nekomentuje před jejím zveřejněním, což je 6. prosince,“ reagoval časopis rovněž na Twitteru. K situaci se na sociální síti vyjádřil i Alan Murray, který má na starost důvěryhodnost časopisu. „Na Trumpově tvrzení není ani smítko pravdy,“ napsal.

Prezidentův vztah k časopisu a jeho redakci je velmi složitý. V červnu ho zástupci časopisu vyzvali, aby ze svých golfových klubů nechal odstranit zarámovanou přední stránku časopisu se svou fotkou, ukázalo se totiž, že jde o podvrh. Stránka byla datována do března 2009 a v tom roce se Trump na titulce neobjevil. V březnu 2009 navíc byla na přední stránce herečka Kate Winsletová.

Výsměch celebrit

Spor mezi časopisem a Trumpem nezůstal bez odezvy, mnoho lidí si kvůli tomu dělá z prezidenta legraci. Vysmívají se mu i slavné osobnosti, například tenista Andy Murray. „Volali mi z BBC. MOŽNÁ budu vyhlášen ‚sportovcem roku‘. Musel jsem ale souhlasit s rozhovorem a fotografováním. Řekl jsem, že možná nestačí a odmítl jsem. Přesto děkuji,“ napsal posměšně na svém Twitteru. 

Obdobný příspěvek sdílel také herec a scénarista David Schneider: „Volali mi z Hollywoodu a MOŽNÁ budu hrát Jamese Bonda. Musel jsem ale souhlasit s rozhovorem a fotografováním. Řekl jsem, že možná nestačí a odmítl jsem. Přesto děkuji.“

Hitler a Stalin jako osobnosti roku

Časopis takto oceňuje známé osobnosti od roku 1927. V roce 2015 si Time jako osobnost roku vybral německou kancléřku Angelu Merkelovou. V roce 1938 ale jmenoval také vůdce nacistického Německa Adolfa Hitlera. U sovětského diktátora Josefa Stalina to učinil dokonce dvakrát - v letech 1939 a 1942.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi