Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jednání Trumpa s Kim Čong-unem? Jsem připraven, tvrdí prezident USA

Autor: Darina Jíchová - 
6. listopadu 2017
15:18

Americký prezident Donald Trump oznámil, že je připraven se setkat s vůdcem Severní Koreje Kim Čong-unem. Dodal však, že zatím k setkání se severokorejským protějškem nenadešel ten pravý čas. Podle prezidentova prohlášení by se měli oba muži sejít, ale prý je zatím „příliš brzo“ na soukromou konverzaci tváří v tvář.

Donald Trump se vydal na návštěvu Asie, během níž zavítá do pěti států. Prezident se nechal slyšet, že během své cesty je otevřen všem jednáním. Uvedl, že „ke stolu zasedne s kýmkoli“, hlavním bodem debat bude řešení korejské krize. „Není to ani síla, ani slabost. Nemyslím si, že by jednání s lidmi byla špatná věc,“ řekl Trump novinářce Sharyl Attkinssonové při jejich rozhovoru.

Na přímé jednání je prý ještě brzo

„Jsem plně připravený sejít se s Kimem, uvidíme, jak by se hovor vyvíjel. Ale je na to ještě brzy,“ dodal. Trumpův smířlivý tón je v dost velkém kontrastu k tomu, co hlásal donedávna. V neděli při projevu před americkými vojenskými jednotkami sloužícími v Japonsku prohlásil, že „žádný diktátor“ by neměl podceňovat Spojené státy. Což byla jasná narážka na Kim Čong-una.

„Nikdo, žádný diktátor nebo režim, by neměl podceňovat Spojené státy,“ řekl jásajícímu davu potom, co přiletěl na vojenskou základnu Jokota nedaleko Tokia. „Jste tou největší hrozbou pro všechny tyrany a diktátory,“ následně vyzval autoritářské režimy, aby dbaly na prosperitu svých lidí a světový mír.

„V minulosti se stalo, že nás některé národy podcenily – a nedopadlo to pro ně nejlépe, je to tak? Nikdy se nevzdáme, nikdy nepolevíme v ochraně našeho lidu, naší svobody a naší skvělé americké vlajky,“ burcoval vojáky Trump. KLDR varovala Trumpa po příjezdu do Japonska, aby si ušetřil lehkomyslné poznámky na režim v Pchjongjangu. Severokorejci označují Trumpa za „duševně labilního“ prezidenta.

Podle Pentagonu je jediným řešením vojenská invaze

Oficiální noviny Severní Koreje Rodong Sinmun tvrdí, že američtí voliči volají po Trumpově impeachmentu. Američané se prý bojí, že jejich prezident způsobí jadernou katastrofu. Američtí novináři podotkli, že od doby, kdy byl Trump zvolen prezidentem, jsou vztahy s KLDR napjaté. O situaci na Korejském poloostrově o víkendu jednal i Pentagon a došel k názoru, že jediným řešením, jak zastavit severokorejský jaderný program, je vojenská invaze.

namoroman ( 6. listopadu 2017 19:19 )

Já myslím, že Trumpa tlačí asijští spojenci k jednání. Je tam na návštěvě a realita je tam jistě jiná, než u kecpultu v Bílém domě a nebo na Twitteru ! V Asii jsou mírumilovné státy, které Trumpova dosavadní rétorika jistě hodně frustruje. A Čína nemusí nic využívat nebo zneužívat, jí bude stačit klid a mír i s US Army na vedlejším dvorku !

žanyn ( 6. listopadu 2017 18:59 )

A o čem chce diskutovat? Snad o tom, že odtáhne se všemi plavidly a vojáky na své tichomořské základny a ponechá pouze pohraniční stráž na kontrolu mezi severem jihem? A to výměnou za zastavení pokusů Kima? Tomu snad nikdo nevěří i když by to bylo jediné řešení. Jakékoli jiné = 3 světová a jaderná. Či si snad myslí, že Čína a ostatní toho nevyužijí k tomu, aby ho dostali z Tichomoří? Ve válce se záminky klidně najdou. A tam pak neplatí žádné zákony a pravidla - platí jen síla a moc. A na zpohodlněnou Evropu se moc spoléhat nemůže. Ta už je v situaci starého Říma, kam nakonec spěje i to USA....

namoroman ( 6. listopadu 2017 18:39 )

Poprvé Trump řekl něco rozumného o S. Koreji a dá se s ním souhlasit ! USA - Trumpovi nic jiného totiž nezbyde, protože invazi by krutě odskákali nejen Američani, ale asi i celý svět. Invazi by neschválili ani v Radě bezpečnosti OSN, takže ji nejde legalizovat a USA by pak za to kritizoval celý svět vč. spojenců. Kim si to dobře posichroval ! Atomovky jsou jiné kafe a protivník, než zastaralé zbraně "nepřátel" USA, se kterými si to US Army do nedávna "vyřizovala" na počkání osobně a nebo zprostředkovaně podporovanými a placenými žoldáky. A Kim se ovšem, tím pádem na druhou stranu, stává mooooc špatným příkladem pro ostatní. Takže i přesto Trumpe, domluv si s Kimem setkání, vyslechni si požadavky, které má a pak mluv ! ! ! Do té doby je to jen šaškárna, paskvil a sebeponižování pod úroveň USA, které nejsou (zatím) schopny dojednat dohodu, smír a slušné jednání nebo chování.

Zobrazit celou diskusi