Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Lékař o postřeleném vojákovi: Po útěku z KLDR má můry. Šokovaně sleduje americké seriály

Autor: Darina Jíchová - 
24. listopadu 2017
15:12

Ošetřující lékař uprchlého vojáka (24) z KLDR uvedl, že muž potřeboval téměř 12 litrů krevní transfúze, aby přežil. Řekl také, že mladík má noční můry a často se budí strachem, že bude deportován zpět do Severní Korey. O stavu Severokorejce informoval deník The Guardian.

Voják, který je tisku známý pod svým rodinným příjmením Oh, je podle svého lékaře I Kuk-čong „tichý, milý muž“. O jeho situaci se zajímá celý svět, video jeho útěku z KLDR je sdíleno na sociálních sítích. Po převozu do nemocnice byl jeho stav kritický a nevědělo se, jestli přežije. Zasáhly ho přinejmenším čtyři kulky, jeho trávicí trakt byl zamořen množstvím parazitů a byl nakažen hepatitidou B. Zdravotní stav dezertéra přičítají lékaři problémům s výživou a hygienou, s nimiž se izolovaná KLDR desítky let potýká.

Útěk severokorejského vojáka:

I Kuk-čong je jedním z mála lidí, kteří měli s vojákem možnost mluvit. Lékař o svém pacientovi promluvil v rozhovoru s jihokorejským tiskem. „Jeho strava je zatím velmi prostá, skládá se většinou jen z vývaru. Muž je schopen používat ruce, srozumitelně komunikovat, a dokonce se už i usmál. Poprvé se probudil v neděli, byl v bolestech. Navíc měl strach z deportace, stále je celý nesvůj z přítomnosti našich vojáků,“ řekl lékař.

Podařilo se mu zjistit, že mladík se přidal k severokorejské armádě, když mu bylo 17, hned po ukončení střední školy. I Kuk-čong také prozradil, že se bavili o jeho sestřihu. „Vlasy má ostříhané jako americký mariňák, ptal jsem se ho, jestli nenastoupí k našemu námořnictvu. Tam by mu takový účes prošel. Jen se na mě usmál a řekl, že do armády už se nikdy nevrátí.“

Vojákův stav byl kritický

Lékařský tým, který o něj pečuje, vyoperoval z jeho těla čtyři kulky. Střely zasáhly jeho vnitřní orgány a chirurgové je museli doslova sešít dohromady. „Je silný, zvládne to,“ vyslovil se o něm I Kuk-čong. Do nemocnice ho z hranic převezla americká helikoptéra a lékaři v nemocnici museli použít zařízení, které je připraveno jen pro VIP státní návštěvy, jako je právě americký prezident. Armádní medici dělali vše v jejich silách, aby ho udrželi při životě, než dorazí do nemocnice.

Postřelený voják z KLDR skončil v jihokorejské nemocnici. Postřelený voják z KLDR skončil v jihokorejské nemocnici. | Twitter

„Selhávaly mu plíce, neměli jsme o něm žádné informace, ale dělali jsme, co se dá,“ řekl jeden z mediků. V nemocnici mu provedli všechna možná vyšetření a zjistili, že má masivní vnitřní krvácení. „Věděli jsme, že máme málo času, nemohli jsme váhat,“ řekl I Kuk-čong. Voják prodělal 2 náročné operace. „Řekl mi, že je vděčný za záchranu svého života,“ poznamenal lékař.

Dodal také, že pacientovi do pokoje pořídili televizi. Pouštějí mu americké filmy a pop music. „Zatím nic drastického, nechceme ho šokovat.“ Nejvíce se mu líbí film Kurýr 3 a komedie Božský Bruce. Sleduje také americké kriminální seriály jako Kriminálka Miami. „Doživotně bude mít problémy s trávicím traktem a musí si dávat pozor na svou dietu. Některé jizvy, hlavně ty psychické, mu prostě zůstanou,“ dodal na závěr I Kuk-čong.

Život uprchlých Severokorejců

Severokorejští zběhové musí projít výslechem zpravodajských agentur a pak jsou na 3 měsíce odesláni do centra, kde probíhá jejich výuka. Po propuštění jim stát poskytne nevratnou roční půjčku ve výši 138 tisíc korun, zajistí jim ubytování, další vzdělání a pomohou s hledáním práce. Každému z uprchlíků je přiřazen policejní důstojník, který se stará o jejich bezpečí.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi