Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Německu krachlo jednání o vládě. Skončí Merkelová jako kancléřka?

Autor: ČTK - 
20. listopadu 2017
07:08

Rozhovory o nové německé vládě v noci na pondělí ztroskotaly. Více než čtyřtýdenní vyjednávání s konzervativní unií CDU/CSU a Zelenými se kvůli přetrvávajícím neshodám rozhodli ukončit svobodní demokraté (FDP). Zástupci CDU a Zelených postup FDP kritizují. Německo nyní zřejmě čekají předčasné volby. Podle některých pozorovatelů by v nich už znovu na kancléřku nemusela kandidovat Angela Merkelová (CDU).

O ukončení sondovacích rozhovorů novináře těsně před půlnocí informoval šéf FDP Christian Lindner, podle něhož strany nenašly společnou představu o modernizaci země, ani dostatečnou vzájemnou důvěru. „Je lepší nevládnout, než vládnout špatně,“ nechal se slyšet obklopen svými spolustraníky.

 Jamaika-Sondierungen gescheitert: „Es ist besser, nicht zu regieren, als falsch zu regieren“ https://t.co/en7fJq5pIc pic.twitter.com/OrrZoMXMe6

Čtveřici stran se podle něj nepodařilo vyřešit řadu sporných otázek. Ani nedělní vyjednávání, které bylo dopředu označované za poslední, nepřineslo potřebný posun. Mezi nejspornější otázky patřila migrace a ochrana klimatu.

Video  První projev Merkelové po volbách: Doufali jsem v lepší výsledek  - Reuters
Video se připravuje ...

Ostatní strany vyjednávající o nové vládě podle politika Zelených Jürgena Trittina prohlášení FDP sledovaly v televizi. Trittin i místopředsedkyně CDU Julia Klöcknerová vyjádřili přesvědčení, že svobodní demokraté byli na přerušení rozhovorů dopředu připraveni. Podle Klöcknerové by navíc bylo slušností, aby o neúspěchu rozhovorů informovaly všechny strany společně.

Merkelová hledala kompromisy

Kritika CDU a Zelených, kteří pochválili Merkelovou za snahu neustále hledat kompromisy, odpovídá informacím, které se z kuloárů objevovaly v posledních dnech. FDP podle nich například v otázce migrace výrazně přitvrdila svůj postoj, čímž podle některých zablokovala možnou dohodu v této otázce.

Spolkové republice nyní hrozí předčasné volby, protože sociální demokraté (SPD) odmítají účast na vládě a žádná další koalice nepřipadá v úvahu. I přes dosavadní kategorický postoj sociálních demokratů pozorovatelé očekávají, že se je nyní Merkelová pokusí oslovit a přemluvit k pokračování dosavadní vládní spolupráce.

Cesta k dalším volbám

Pokud se jí to nepodaří, existuje ještě teoretická možnost vzniku menšinové vlády, s níž ale nikdo nepočítá. V dějinách spolkové republiky žádná taková vláda dosud nevznikla.

Nejpravděpodobnější variantou jsou tak nyní předčasné volby, i když si je prakticky žádná z parlamentních stran nepřeje. Jednak by mohly vést k posílení protiimigrační Alternativy pro Německo (AfD) a jednak by stejně nemusely přinést žádné další koaliční možnosti.

borman ( 20. listopadu 2017 10:37 )

Němci jsou už stejně v hajzlu, tahla baba ho zničila a nejen Německo.

dante ( 20. listopadu 2017 09:13 )

Konečně toho Hitlera v sukni vykopnou a to řvala že migranti jsou přínosem ano ale pro---kriminalitu--blbka--migranti zavinili nestabilitu v mnoha státech Evropi jen debilové v EU jsou hluchý a slepí --pryč z EU--!!!

gabreta ( 20. listopadu 2017 09:04 )

Konečně dobrá zpráva, že by mohlo skončit zaplevelování Evropy!! Pokud by měla tahle baba vládnout dál, považoval bych Němce za šílence, co si kopou vlastní hroby!

Zobrazit celou diskusi