Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Merkelová chce vládnout s muslimem a Bambim. Stihne „upéct“ jamajskou koalici do Vánoc?

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    6. 10. 2017
    06:09

    Před vítězkou německých voleb Angelou Merkelovou stojí těžká výzva – sestavit funkční koalici. Rýsuje se koalice „jamajská“, která se již stala terčem řady vtípků. Kdo jsou přitom hlavní možní partneři Merkelové? Vedle sesterské CSU Horsta Seehofera, který se však ocitl v nečekaných potížích, jak upozorňuje česká analytička Zuzana Lizcová, to jsou Svobodní v čele s ambiciózním Christianem Lindnerem, kolouškem „Bambi“ německé politiky. A Zelení pod taktovkou syna tureckého gastarbeitera a „sekulárního Muslima“ Cema Őzdemira.

  • 1.Jamajská koalice terčem vtípků

    „Teflonová lady“ Angela Merkelová, jak se kancléřce se smyslem pro kompromis někdy přezdívá, má před sebou jasný cíl – sestavení koalice, aby mohla dál pokračovat v čele německé vlády, kde sedí již 12 let. Rýsující se „jamajská koalice“ na půdorysu CDU/CSU, Svobodných (FDP) a Zelených dostala svou přezdívku podle barev, které partaje vyznávají. A stala se i předmětem řady karikatur, které se objevily v německých médiích.

    3703793:full:true:true

  • 2.Překoná Merkelová rozpory mezi stranami?

    Sestavování koalice by ráda Merkelová stihla již do letošních Vánoc, jenže čeká ji řada úskalí. Jedná se totiž o značně různorodou společnost. „Je důležité si uvědomit, že to není koalice tří stran, ale dohromady čtyř. CSU je třeba považovat za samostatnou stranu. Rozporů je kvůli tomu, jak jsou partneři čtyři, celá řada,“ říká Blesk.cz analytička Zuzana Lizcová z Asociace pro mezinárodní otázky.

     

    „Tzv. jamajské strany mají částečně protichůdné programy,“ připouští i šéf Svobodných Christian Lindner. Se Zelenými se neshodne ohledně evropské politiky, Zelení pak na rozdíl od přece jen pravicovějších stran mají rozdílný pohled na výdaje na obranu, které by ostatní strany rády navýšily, či na zdravotnictví, kde jsou ve svém konceptu opět výrazně více nalevo.

     

    Nejednotný je však i postoj k otázce migrace a uprchlické krize. „Přístup k imigraci celkově je další sporný bod. FDP hodně tlačí na to, aby byl přijatý nový přistěhovalecký zákon, CDU/CSU to dodnes odmítala, bavorská CSU požaduje roční strop pro přijímání běženců. Záleží na tom, jestli strany budou ochotné přistoupit ke kompromisu,“ podotýká Lizcová. Roli tak budou hrát nepochybně i různé ústupky.

    Šéf německých Svobodných Christian Lindner (FDP) Šéf německých Svobodných Christian Lindner (FDP) | Reuters

  • 3.Koaliční partner č. 1: „Bambi“, který vyrostl

    S kým přitom bude Merkelová koalici dojednávat? Lídr Svobodných Christian Lindner (38) připouští, že v telefonickém kontaktu s kancléřkou již jsou. Lindner je politolog, absolvent univerzity v Bonnu. V minulosti byl externím obchodním poradcem i spoluzakladatelem internetového start-upu – konzultační společnosti Moomax GmbH, která však po jeho odchodu skončila v insolvenci.

     

    Muž s výrazným rétorickým nadáním je členem FDP již od roku 1995 – a protože do strany vstoupil jako 18letý, získal tehdy pro svůj mladý věk přezdívku Bambi. Tu však již přerostl, ačkoliv politické mládí bylo i u voličů jeho devízou.

     

    „Je typem mladého, dynamického politika, kterému se skutečně povedlo, což je dle mě skutečně jeho velká osobní zásluha, FDP, která v posledních čtyřech letech stála mimo parlament, vytáhnout na volební výsledek ve výši 10 procent,“ hodnotí jej česká odbornice Lizcová. Volební zisk FDP označuje za „ohromný úspěch“, přičítaný do jisté míry právě tomu, jakým stylem Lindner kampaň vedl. „Kampaň byla zaměřena hodně i na něj osobně, daří se mu oslovovat mladší městské voliče, sází na témata typu digitalizace apod. Snaží se být hodně aktivní i na sociálních sítích, hodně se snaží být novým, dynamickým prvkem v německé politice,“ říká Lizcová o rodákovi z Wuppertalu.

     

    Na rozdíl od něj kancléřka Merkelová nemá ani vlastní Twitter. Pro Lindnera je povolání politika prý jeho vášní, a tak na další věci příliš času nemá. „Proto je mi velmi vzácný čas s manželkou, rodinou a přáteli – s dobrým jídlem nebo na společné dovolené. Moje nejoblíbenější téma kromě politiky je vše, co může být poháněno benzinem,“ prohlašuje o sobě.

    Šéf německých Svobodných Christian Lindner (FDP) Šéf německých Svobodných Christian Lindner (FDP) | Reuters

  • 4.Koaliční partner č. 2: „Zelený“ muslim s marihuanou

    Cem Őzdemir (51) bývá označován za nejprominentnějšího německého politika tureckého původu. Zeleným vládne spolu s Katrin Göring-Eckardtovovou. „Je považovaný za zástupce realistického křídla v rámci své strany. Stojí tedy jinde než hodně levicoví, aktivističtí Zelení. Őzdemir je zastáncem toho, že strana by se měla aktivně podílet na politickém rozhodování, že by měla přejímat zodpovědnost a být schopna vstupovat do různých koalic. Určitě zajímavý je ale třeba i jeho původ,“ podotýká Zuzana Lizcová.

     

    A skutečně. Őzdemir se narodil v německém Bad Urlachu, jeho otec však pochází z turecké provincie Tokat a do Německa odešel jako „gastarbeiter“ v roce 1961. Kořeny má mezi menšinou označovanou jako Čerkesové, pocházející ze severozápadního Kavkazu. Őzdemir je absolventem průmyslovky, ale také sociální pedagogiky na evangelické škole. Pracoval jako vychovatel v centru pro mládež či novinář na volné noze, členem Zelených je už od roku 1981. Ve Spolkovém sněmu seděl již v letech 1994 až 2001, poté byl v letech 2004 až 2009 europoslancem.

     

    Jeho politickou kariéru provází však i drobné škraloupy – poprvé z Bundestagu rezignoval poté, co vyšlo najevo, že vzal půjčku od kontroverzního PR manažera a lobbisty, poslanecké imunity byl zbaven, když během svého času notně populární kyblíkové výzvy (Ice Bucket Challenge) lil u sebe na balkóně vodu na hlavu, zatímco vedle něj stála v záběru velká rostlina marihuany. Pěstování konopí je v Německu zakázané, Őzdemir, který je mimochodem od mládí vegetarián, však dlouhodobě odmítá kriminalizaci uživatelů konopí. Při formování „jamajské koalice“ však přijde vtipálkům i tento moment z jeho politické kariéry vhod.

    Zeleným vládne Cem Özdemir spolu s Katrin Göring-Eckardtovovou. Zeleným vládne Cem Özdemir spolu s Katrin Göring-Eckardtovovou. | Reuters

  • 5.Ze soukromí lídrů: Bezdětná Merkelová, děti má jen Őzdemir

    Zatímco ženatý lídr Svobodných Lindner si vzal v roce 2011 německou novinářku Dagmar Rosenfeldovou a jejich svazek je (zatím) bezdětný, Őzdemir s argentiskou novinářkou Piou Maria Castro mají dceru a syna. Potomky přitom nemá ani kancléřka Merkelová, někdejší vědkyně z východního Německa, která je podruhé vdaná – za německého kvantového chemika Joachima Sauera.  

     

    Rozdíly jsou však mezi možnými koaličními partnery i ohledně jejich vyznání. Zatímco Lindner je ateista, Merkelová vyrostla v rodině evangelického teologa. To Cem Őzdemir je muslim. V roce 2008 se označil za „sekulárního“ (světského) muslima.

    Německé volby: Kancléřku Merkelovou doprovodil do volební síně její manžel Joachim Sauer Německé volby: Kancléřku Merkelovou doprovodil do volební síně její manžel Joachim Sauer | ČTK

  • 6.Seehofer na odpis?

    Zatímco Merkelová se chystá na jednání se Svobodnými a Zelenými, problém může nastat v její vlastní koalici CDU/CSU. Sesterská CSU totiž řeší pozici Horsta Seehofera a je možné, že i tady bude mít Merkelová nového partnera na vyjednávání pro koalici, která zůstává od druhé světové nenarušena. „Po volbách je Seehofer výrazně oslabený, bavorská CSU ztratila a její výsledek je považován v bavorském kontextu za volební propadák. Vůbec není jisté, že Seehofer v čele strany zůstane, jeho pozice je výrazně otřesena,“ říká Lizcová.   

     

    Důležitou roli přitom hraje to, že v Bavorsku se příští rok uskuteční zemské volby, které jsou pro řadu tamních politiků ještě důležitější než nedávné volby celostátní. Aktuálně pak nyní Němci čekají také na volební výsledek z Dolního Saska, kde jsou zemské volby již příští víkend.

    Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) s koaličním partnerem Horstem Seehoferem (CSU) Německá kancléřka Angela Merkelová (CDU) s koaličním partnerem Horstem Seehoferem (CSU) | Reuters

  • 7.Do Merkelové během kampaně nešili

    Co politiky z možné „jamajské koalice“ spojuje, je uznávání principů německé politiky. Jedním z nich je i to, že se odprostili od osobních útoků na konkurenty a zaměřili se před volbami na rozdílné názory v rámci jednotlivých témat. „Německá předvolební kampaň byla velice věcná a klidná, pokud se politici snažili vymezovat proti konkurenci, tak se snažili vymezovat věcně, v rámci určitých témat. K osobním útokům až na výjimky nedocházelo, atmosféra z tohoto osobního hlediska nijak otrávená není,“ potvrzuje Lizcová.

     

    Dokládá to ostatně i dílčí kritika Őzdemira vůči Merkelové např. ohledně některých ekologických témat či její turecké politiky, kdy podle něj byla Merkelová příliš dlouho „měkká“ k tureckému prezidentovi Erdoganovi, selhala v podpoře progresivních sil v Turecku a „znovuobjevila Turecko pouze tehdy, když potřebovala tuto zemi během uprchlické krize“.

     

    Zatímco programové rozdíly existují, vztahy mezi stranami jsou korektní. A na hony vzdálené od vztahů s protiimigrační a protiislámskou Alternativou pro Německo, která se do Bundestagu probojovala coby třetí v pořadí, ale nyní vedle ní ve Spolkovém sněmu nikdo nechce sedět. Je opravdu německá politika tak „křišťálově čistá“? Objevily se i fámy o údajném tajném setkání Svobodných a Zelených. Lindner je však popírá. „Ne, nedošlo k žádné schůzce, ani k zásadním opatřením,“ řekl Lindner listu Bild dam Sonntag. Lizcová však upozorňuje na něco jiného: „Není žádným tajemstvím, že Christian Lindner si s Cemem Őzdemirem tyká, že si sebe navzájem váží a chodí spolu občas v Berlíně na oběd.“

    Video  První projev Merkelové po volbách: Doufali jsem v lepší výsledek  - Reuters
    Video se připravuje ...

Kasandra ( 6. října 2017 09:04 )

Özdemir není muslim ale Křestan od narození ! Se lépe informujte. Ale mimochodem jsem vyhrála sázku! Vsadila jsem se totiž, že po volbách budou česká media jistě psát o Özdemirovi jako o muslimovi, protože je fakta nezajímají. A je to tak. Smutná pravda. Jinak je celý Partei-System na prd a deutsches Verfassungsgericht dokonce stanovil, že jsou volby v německu od padesátých let v podstatě neplatný, protože v detailu neodpovádají demokratickým strukturám (Ueberhangsmandate) - o tom by se radši mělo psát. -,-

kokorot ( 6. října 2017 08:08 )

dokuňdy ty němcí nevychcípaj, tak tady v tý evropě stejně nebude klid,takže to bába dělá vlastně docela dobře

Zobrazit celou diskusi