Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tragédie při testu jaderné zbraně v KLDR. Při odpalu zemřelo na 200 lidí

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
31. října 2017
10:45

Tragicky skončil poslední atomový test v Severní Koreji. Odpal způsobil kolaps tunelu, který uvěznil zhruba 100 lidí v podzemí. Další část tunelu se zbortila během záchranné akce a tiskové agentury tvrdí, že na místě zůstalo nejméně 200 mrtvých. Podle korejské vlády k neštěstí došlo na stavbě podzemních tunelů na vojenské základně Pchunggje v září, kde pravidelně probíhají testovací odpaly.

Podle oficiálního záznamu bylo 100 lidí uvězněno pod troskami tunelu, při záchranné akci zkolabovala další stěna tunelu a předpokládaný počet mrtvých je asi 200 lidí. K nehodě došlo kvůli zeslabení stability okolní půdy, kterou zapříčinil šestý test atomové bomby. Geologové varují, že by se incident mohl opakovat.

Svou zatím poslední a nejsilnější nukleární zkoušku uskutečnila Severní Korea 3. září v testovací lokalitě Pchunggje v hornaté izolované provincii Hamgjong pukto na severovýchodě země, asi 100 kilometrů od hranic s Čínou. Oznámila, že testovala vodíkovou bombu miniaturizovanou tak, že jí může být vyzbrojena balistická raketa.

Poslední odpal způsobil otřes síly 6,3 stupně Richterovy stupnice, což je zatím nejsilnější otřes, ke kterému v Severní Koreji při testování bomb došlo. Podle nejnovějšího rozboru satelitních snímků byla exploze schopná srovnat se zemí 85 akrů půdy nad tunely vojenské základy. Výbuch měl takovou sílu, že narušil strukturu pohoří, a topravděpodobně způsobilo kolaps tunelu.

Podle odhadů americko-korejského institutu při Univerzitě Johnse Hopkinse síla severokorejské nálože dosáhla 250 kilotun trinitrotoluenu (TNT), což je šestnáctkrát víc než síla pumy svržené v roce 1945 na japonské město Hirošima

Nestabilita by mohla způsobit další katastrofu

Geolog Jeffrey Lewis upozornil na to, že časté testovací odpaly zcela narušily soudržnost hory Mount Mantap. „Před posledním testem měla hora 2 205 metrů nad mořem, ale od odpalu můžeme sledovat, jak se její výška pomalu snižuje. Změna je zaznamenatelná i pouhým okem,“ uvedl Lewis ve své zprávě. Situaci analyzuje od roku 2016 a uvedl, že na všech testovacích místech v KLDR lze sledovat podobný vývoj. Korejská meteorologická správa došla k podobnému závěru, že odpal vytvořil 60 až 100 metrovou dutinou pod horou a tato nestabilita zapříčinila kolaps tunelu.

Odborník z korejského seismologického ústavu Kim So-gu uvedl: „Exploze, ke které došlo 3. září při 6. jaderném odpalu, měla takovou sílu, že strhla podzemní tunely na vojenské základně. Region kolem testovací plochy může být kontaminován radioaktivními látkami. Další testy a s nimi spojené otřesy by mohly zapříčinit erupci nedaleké sopky,“ napsal Kim ve své oficiální zprávě.

Experti již dříve sdělili, že v testovací lokalitě došlo k četným, rozsáhlým sesuvům půdy a k celkové destabilizaci oblasti a že lokalita zřejmě kvůli tomu již nebude v budoucnu použitelná pro zkoušky jaderných zbraní.

KLDR neustává v testovacích odpalech:


pupak ( 31. října 2017 22:37 )

Ten severokorejskej buřtík je totální magor.

krakonos5000 ( 31. října 2017 21:10 )

Co se ti nelíbí? Máš snad nějaké připomínky k mému zásadovému postoji? Musíš se na to dívat třídně, podle poctivých zásad marxizmu-leninizmu! Čest práci!

gabreta ( 31. října 2017 20:03 )

Že si tady člověk přečte všechno možný. Ale netušil jsem, že může někdo bejt tak debilní a vypotit takový moudro? Překonal jsi by blbe, všechny představy o degeneraci lidský bytosti!! Ty budeš mít na kleci v ZOO cedulku jen s nápisem Homo! Sapiens k tobě určitě nepasuje!!

gabreta ( 31. října 2017 19:58 )

No vida, co to umí při odpalu. A co to musí nadělat při dopadu, by páni novináři nevěděli??

Jitulek ( 31. října 2017 18:02 )

Nemohl by ho už někdo odprásknout !!!!!

Zobrazit celou diskusi