Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Hrozbu vodíkové bomby berte vážně,“ vzkázal světu severokorejský diplomat

Autor: Darina Jíchová - 
26. října 2017
22:30

Vyšší úředník a diplomat ve službách ministerstva zahraničí Ri Jong-pil řekl, že „západ by měl brát hrozbu vodíkové bomby vážně“. V rozhovoru pro televizi CNN poznamenal také, že „jejich země vždycky proměnila svoje slova v akci“. Svým výrokem se přidal mezi ostatní severokorejské politiky, kteří varovali před válkou.

Ministr zahraničí Ri Jong-ho se minulý měsíc zúčastnil Valného shromáždění OSN v New Yorku a při své projevu uvedl, že se KLDR nad Pacifikem chystá otestovat vodíkovou bombu. Tato hrozba přišla jen pár hodin poté, co se prezident Trump nechal slyšet, že Severní Koreu „naprosto zničí“. „Ministr zahraničí si je dobře vědom toho, co náš nejvyšší vládce plánuje. Jeho slova byste měli brát vážně,“ řekl Ri Jong-pil reportérům CNN v Pchjongjangu.

V září Severní Korea otestovala svou dosud nejsilnější jadernou hlavici, jednalo se o 6. testovací odpal atomové bomby. Vláda KLDR ale tvrdila, že se jednalo o vodíkovou bombu. Rada bezpečnosti OSN na to odpověděla zpřísněním stávajících sankcí. Výhrůžky Severní Korey budí v okolních státech obavy.

Slovní přestřelky mezi KLDR a USA

Ri Jong-pil také uvedl, že komunikační kanály mezi Pchjongjangem a Washingtonem jsou téměř neexistující, přestože ministr zahraničí Spojených států Rex Tillerson ještě nedávno tvrdil, že má přímé spojení se Severní Koreou a je připraven na diplomatická jednání.

„Spojené státy mluví o vojenském zátahu, dokonce ho už i nacvičují. Tlačí na nás se sankcemi. Jestli si myslí, že tyhle jejich akce povedou k vyjednávání, hluboce se mýlí,“ pohoršil se Ri.

Počátkem tohoto týdne se ke korejské krizi vyjádřil prezident Donald Trump. Uvedl, že Spojené státy jsou „připravené na cokoliv“. „Uvidíme, co se bude dít. Jsme připraveni jako nikdy,“ prohlásil Trump v rozhovoru pro stanici Fox. „Překvapilo by vás, kdybyste věděli, jak jsme schopní se připravit pod hrozbou války. Kdo ví, kdo ví, co se stane,“ řekl na závěr. Trump zanedlouho zamíří do Jižní Koreje, podle zaměstnanců Bílého domu je pravděpodobné, že navštíví „území nikoho“ mezi Jižní a Severní Koreou.

KLDR představila záběry simulovaného útoku na USA:

Video  KLDR ukázala simulaci útoku na USA: Vlajka Ameriky v plamenech  - Youtube.com
Video se připravuje ...

kupredu-leva ( 27. října 2017 06:35 )

Pro zachování míru neboli pro boj proti USA nutně potřebuje Islámský stát a Severní Korea jaderné zbraně http://www.czechfreepress.cz/asie-a-pacifik/ziadna-krajina-nepotrebuje-naliehavejsie-nuklea rne-zbrane-ako-severna-korea.html

Zobrazit celou diskusi