Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

KLDR naviguje jaderné útoky podle starých map na internetu. Koho omylem trefí?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
13. září 2017
13:05

Kim Čong-un nešetří výhrůžkami a hrozbami, jedna z největších je asi útok na ostrov Guam, na kterém mají Spojené státy leteckou základnu. Vůdce KLDR dokonce nechal zveřejnit snímky z válečného štábu, kde se o napadení radí. Ty mu ale přinesly spíš výsměch. Odborníci si všimli, že satelitní snímek na zdi pochází z běžného systému google earth, navíc je šest let starý. Základna se od té doby dost změnila.

I když se jim prý podařilo sestrojit vodíkovou bombu, pro válečné plány spoléhají na americkou technologii. Severní Korea plánuje svoje útoky podle google earth aplikace. Pořízené záběry jsou někdy až několik let staré, tvrdí odborníci. Fotografie, se kterými Kim pracuje, jsou naprosto běžné a volně přístupné snímky. Důvodem je zřejmě to, že KLDR nemá vlastní satelit.

Nick Henson z Centra mezinárodní bezpečnosti na Stanfordské univerzitě řekl, že pokud KLDR není schopna pořídit si vlastní satelitové snímky, je zcela přirozené, že si je našla jinde. 

Severní Korea ale ještě nedávno urputně tvrdila, že na orbitě má svůj satelit, který vypustila v roce 2016. Nicméně tato skutečnost nebyla nikdy potvrzená. Fakt, že Kim je nucen využívat snímky z internetu, svědčí o tom, že vypuštění satelitu byla jen zástěrka pro další raketový test. Mohlo se samozřejmě stát i to, že družice byla nefunkční.

Američané s Jihokorejci odpověděli na zkušební odpaly severokojských střel vystřelením svých raket:

Stejně tak to může být i s plánovaným útokem na Guam. Je možné, že se Kim jen snaží zastrašit mezinárodní spojence. Severokorejští generálové sice připravili několik realizovatelných plánů pro napadení Guamu, státní tisková agentura však uvedla, že diktátor se s rozkazem k útoku rozhodl počkat.

Kim hrozí napadením Guamu zhruba od poloviny srpna, od té doby provedla KLDR několik dalších zkušebních odpalů: vypustila střelu středního doletu, která přeletěla nad Japonskem, a uskutečnila šestý odpal jaderné hlavice. Počátkem září země oznámila, že šestý jaderný odpal byl ve skutečnosti test vodíkové bomby. Což vedlo k eskalaci už tak vypjaté situace.

Následkem toho bylo i jednohlasné schválení dalších sankcí, zakazujících KLDR export textilu, což je druhá největší severokorejská vývozní položka po uhlí. Dále například zakazují dovoz zemního plynu a kondenzátů do KLDR a omezují také Severokorejcům dovoz ropy. Pchjongjang v reakci pohrozil odvetou Spojeným státům, které nová opatření předložily.

kupredu-leva ( 13. září 2017 19:00 )

Pro zachování míru neboli pro boj proti USA nutně potřebuje Islámský stát a KLDR jaderné zbraně http://www.czechfreepress.cz/asie-a-pacifik/ziadna-krajina-nepotrebuje-naliehavejsie-nuklea rne-zbrane-ako-severna-korea.html Čest práci!

..krakonos500 ( 13. září 2017 17:03 )

Kim potřebuje vyvolat válku, aby mohl oddůvodňovat chudobu lidu těmi zlými Američany. Klasická metoda všech komunistů. U nás socani při každém svém výlevu veškeré potíže svádějí na Topolánka a Nečase. Čím hůř pro lidi, tím líp pro leváky.

Zobrazit celou diskusi