Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zemřel hrdina, který zabránil třetí světové válce. Rodina smrt Petrova (†77) měsíce tajila

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
19. září 2017
18:04

Ve věku sedmasedmdesáti let zemřel bývalý plukovník sovětské armády, který zřejmě ochránil svět před jadernou katastrofou: Stanislav Petrov. Ačkoliv Petrov zemřel už v květnu, jeho rodina informaci o smrti zveřejnila až nyní, napsal zpravodajský web BBC.

O jeho smrti se veřejnost dozvěděla čirou náhodou. Díky německému filmaři Karlu Schumacherovi, který Petrovovi volal, aby mu popřál k narozeninám.

Dimitrij Petrov, syn ruského hrdiny, ho informoval o tom, že je jeho otec už pár měsíců po smrti. Schumacher informaci okamžitě zveřejnil a jen díky němu se ví, že muž, který pravděpodobně zabránil vypuknutí jaderné války, zemřel.

Plukovník Petrov, který sloužil v roce 1983 u počítače přijímajícího hlášení od sovětských družic sledujících raketové základny USA, zpozoroval na obrazovce hlášení o jaderném útoku na nejdůležitější města SSSR. Hlášení však označil za planý poplach a nenahlásil ho svým nadřízeným jako útok. O jeho rozhodnutí se začalo hovořit až několik let poté v souvislosti s tím, že svým činem zřejmě zabránil jaderné válce mezi SSSR a USA.

„Měl jsem všechny důkazy o tom, že Spojené státy na nás vystřelily. Stačilo snímky z družice předat mému nadřízenému. V tu chvíli jsem úplně ztuhl,“ řekl Petrov. Podle předpisů neměl zaváhat ani na vteřinu a okamžitě kontaktovat velitele, místo toho ale nahlásil důstojníkovi ve službě, že systém hlásí chybu.

„Řídil jsem se instinktem, doufal jsem, že mám pravdu,“ řekl o svém rozhodnutí 

V rozhovoru pro BBC v roce 2013 Petrov uvedl, že si nebyl zcela jistý, jestli tehdy šlo o planý poplach. V případě, že by pravdu neměl, SSSR by do několika minut zasáhl první jaderný výbuch. Byl si vědom toho, že pokud udělal chybu, zemřou miliony lidí.

Čekal jsem 23 minut a nic se nestalo, kdyby se jednalo o skutečný útok, dávno bychom o tom věděli. Ulevilo se mi,“ vzpomínal. Při následném prošetření se potvrdilo Petrovovo tušení, že počítačový program pro pozorovací družice byl chybný. Kromě toho správná funkce družic byla nepříznivě ovlivněna nebývale silným slunečním zářením.

Západní média ho označují za hrdinu, ale sám Petrov si to o sobě nikdy nemyslel. Mírová organizace World Citizien Award mu dokonce udělila jejich nejvyšší ocenění. Byl o něm také natočen dokument, který se příhodně jmenuje: Muž, který zachránil svět.

Někteří si ale myslí, že se k němu doma v Rusku nechovali tak, jak si zasluhoval. Podle Schumachera si Sověti nechtěli přiznat, že by jejich protiraketový systém byl chybný. V roce 1999 při interview s deníkem Washington Post přiznal, že byl několikrát vyslýchán a že z něho chtěli udělat obětního beránka. Podle posledních zpráv byl jeho pohřeb velmi skromný a o jeho smrti nevěděla ani všechna ruská media.

Nyní je jadernou hrozbou KLDR:

gamous ( 19. září 2017 23:16 )

Carmin i evidentne ráno nevzal prášky na nervy.

Zobrazit celou diskusi