Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Američan přežil vlastní smrt. Srdce mu nebilo 40 minut

Autor: Darina Jíchová - 
18. července 2017
17:15

Američan přežil vlastní smrt. Na 40 minut se mu zastavilo srdce, záchranáři mu ale prováděli masáž hrudníku tak dlouho, dokud se mu nevrátil pulz. Ze zástavy oběhu vyvázl bez poškození mozku a dalších orgánů. O neuvěřitelném příběhu napsal britský web Daily Mail.

John Ogburn (36) seděl v restauraci a pracoval na svém notebooku, když mu náhle selhalo srdce. Jeho kolapsu si naštěstí všimla servírka April Bradleyová a přivolala pomoc. Na místo jako první dorazili policisté, kteří se nacházeli nedaleko, a začali muže oživovat.

Zhruba po 20 minutách pak přijeli záchranáři a resuscitaci převzali. Ogburn sice už přes 20 minut nevykazoval známky života, ale záchranáři s oživováním nepřestali, i když podle oficiálních doporučení mohli resuscitaci ukončit. Pacientovo srdce znovu začalo bít až po dalších 20 minutách.

Ogburna poté převezli do nemocnice, kde ho lékaři uvedli do umělého spánku, aby urychlili jeho uzdravení. Po třech dnech se probudil.

„Cítím se dobře,“ sdělil užaslým médiím. Doktoři mu doporučili odpočinek, klidový režim a také ho upozornili, že by pár měsíců neměl řídit. Jediné, na co si teď stěžuje, jsou bolesti hrudi. „Kvůli hrudní masáži a šokům z defibrilátoru mě stále bolí hrudník, ale jestli je to to jediné, na co si můžu stěžovat, mám se velmi dobře,“ svěřil se.

Víte, jak správně provádět resuscitaci? Podívejte se na video:

Video  Jak provádět resuscitaci  - Adam Balažovič
Video se připravuje ...

John zatím neví, jak naloží se svou druhou životní šancí. „Jsem velmi vděčný svým zachráncům, jsem rád, že nevzdali oživování, i když jsem dlouho nejevil známky života. Jen díky nim jsem stále tady,“ poděkoval záchranářům Ogburn.

Zobrazit celou diskusi