Láká vás tučné jídlo, ale nechcete tloustnout? Dejte si skořici, nabádají lékaři
Skořice chrání tělo před účinky diety s vysokým obsahem tuku. Snižuje totiž jeho ukládání ve tkáních a zároveň pomáhá udržovat hladinu krevního cukru a tuků ve zdravých mezích, čímž pomáhá bojovat proti kardiovaskulárním chorobám. Napsal to web MedicalNewsToday s odkazem na studii zveřejněnou na konferenci americké kardiologické organizace.
Autoři studie po 12 týdnů sledovali myši, kterým podávali potravu s vysokým obsahem tuku, do níž byla přidána skořice. Výzkumníci poté jejich výsledky porovnali s hlodavci, kteří měli stejnou dietu bez rezavého koření. S překvapením zjistili, že hlodavci krmení skořicí vážili méně než druhá skupina, a to zejména díky tomu, že se jim ukládalo mnohem méně tuku v oblasti břicha.
Ve snaze omezit ukládání tuku rozhodně nepostupujte jako tato žena, která chtěla skořice sníst najednou celou naběračku:
Navíc vykazovali zdravější hladiny krevního cukru, inzulinu a tuků a také měli v krvi více antioxidantů a protizánětlivých molekul. Právě ty přitom organismus chrání před poškozením stresem, které je spojené s řadou chorob, mimo jiné i s kardiovaskulárními onemocněními.
„Výsledky studie ukazují, že skořice může snižovat kardiovaskulární poškození způsobené stravou s vysokým obsahem tuku tím, že v těle aktivuje antioxidanty a protizánětlivé mechanismy a zpomaluje ukládání tuku,“ napsali výzkumníci z americké společnosti OmniActive Health Technologies. Vědci nyní doufají, že se podobné výsledky zopakují i při pokusech na lidech.
Skořice je kůra stromu skořicovníku, který roste v tropech. Její příznivý vliv na zdraví prokázaly četné studie, podle nichž například zlepšuje trávení i funkci mozku.
Vědci ale varují před konzumací více než jedné lžičky skořice denně, protože ve vyšších dávkách může být jedovatá.
Ještě napište, jak do tlačenky s cibulí zamontovat skořici.