Kromě standardní léčby předepsané diabetologem lze využít účinků některých bylin, nebo dokonce hub, které pomáhají udržovat zdravou hladinu cukru v krvi.

LUPENATÁ HOUBA

Asi nejznámějším pomocníkem s antidiabetickými účinky je lupenatá houba hnojník obecný (Coprinus comatus), u něhož bylo v rámci klinických studií prokázáno, že při dlouhodobé konzumaci pomáhá snižovat hladinu krevního cukru. Tuto vlastnost má díky přítomnosti minerálního prvku vanad, který je obsažen jak v myceliu houby, tak i v plodnicích, a dále díky nově objevené aktivní chemické látce Comatin, jejíž působení na krevní glukózu je podobné účinku inzulínu. Navíc hnojník zlepšuje chuť k jídlu, krevní oběh a působí proti ateroskleróze.

KEŘ Z INDIE

Z bylin má příznivý vliv na hladinu cukru v krvi také chebule srdčitá (Tinospora cordifolia), což je vytrvalý popínavý keř, který pochází z Indie. Kromě toho, že pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, posiluje imunitní systém, pomáhá chránit zdraví plic a jater proti toxinům.

TRADIČNÍ LÉČIVKY

Využít je možné i účinků již dobře známých a tradičních léčivých bylin, jakými jsou skořice se zázvorem. Skořice je aromatická kůra skořicovníků, která se hojně využívá jako koření, ale z pohledu léčivých účinků pomáhá udržet zdravou hladinu cukru v krvi a zdravou váhu. Zázvor zase přispívá k přirozené obranyschopnosti těla, podporuje imunitní systém, ale také trávení, což souvisí i s vylučováním inzulínu.

MÉNĚ SACHARIDŮ, VÍCE VLÁKNINY

Hlavní zásadou diabetické diety je vyloučit potraviny, které obsahují sacharidy – cukr, med, džem, čokoláda, cukrovinky, a současně co nejvíce omezit příjem tuků. Dále je důležité jíst pravidelně 4 až 6krát denně, častěji a menší množství. Vhodné jsou potraviny s vysokým obsahem vlákniny (zelenina, ovoce, celozrnné pečivo, vločky) – při jejich konzumaci nedochází k vysokému vzestupu hladiny krevního cukru a déle přetrvává pocit sytosti.