Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dáváte si denně „limču“? Budete dementní, varují vědci

Autor: nka - 
23. dubna 2017
05:01

Denní konzumace limonád s umělými sladidly téměř ztrojnásobuje riziko vzniku demence. Ukázala to studie vědců z bostonské univerzity, na niž upozornil britský server Telegraph.

Výzkumníci po sedm let zaznamenávali jídelní zvyklosti čtyř tisícovek osob a v následujících deseti letech poté sledovali jejich zdravotní stav.

Video: Co pít při sportu? Podívejte se na rozhovor s odborníkem
Video  Pavel Suchánek: Klidně si při sportu dejte slazené nápoje  - Igor Hellebrandt
Video se připravuje ...

Ukázalo se, že ti, kdo denně pili alespoň jeden nápoj s umělými sladidly, onemocněli s 2,9krát vyšší pravděpodobností Alzheimerovou chorobou než ti, kdo takové nápoje pili zřídkakdy. Navíc měli i třikrát vyšší riziko mozkové mrtvice.

Důvodem je zřejmě to, že látky obsažené v umělých sladidlech mohou poškozovat cévy. Badatelé ale varují před tím, aby lidé hledali spásu v nápojích slazených cukrem, protože ty jsou také spojeny s řadou zdravotních rizik.

„Je známo, že omezení přidaného cukru je důležité pro zajištění dobré výživy a udržení zdravé váhy. Dokud nezjistíme víc, měli by lidé uměle doslazované nápoje konzumovat opatrně,“ řekla dietoložka Rachel Johnsonová.

„Pacientům s diabetem nebo těm, kdo se snaží zhubnout, mohou pomoci. Obecně ale lidem radíme, aby pili vodu, nízkotučné mléko nebo další nápoje bez přidaných sladidel,“ dodala.

Alzheimerova choroba je u lidí vyššího věku nejčastější příčinou demence. Spočívá v ukládání plaků v mozkové tkáni, které vede k zániku nervových buněk. Jde o relativně časté onemocnění, které postihuje asi jedno procento populace.

karlamarie ( 24. dubna 2017 22:17 )

Smůla ale je, že "sladkost" jakéhokoliv umělého sladidla není tak dobrá jako cukr. I stévie je hnusná, nevím, jestli to dělám dobře, ale dám si trochu stévie a trochu cukru. A teď BABO raď!

agfor ( 23. dubna 2017 12:38 )

Demence se získává úplně jinak - určitě ne pitím limonád se sladidlem. Česká vláda, parlament i senát jsou toho důkazem.

ivoadler ( 23. dubna 2017 11:20 )

Nápoje slazené sladidly piju jen v ohrožení života. Jinak piju pivo, někdy vodu, čaj, mlíko, meltu. Sladké nápoje (s cukrem) jen vyjímečně. Když ona ta voda je tak fádní!

prochazkanamoste ( 23. dubna 2017 10:40 )

Blbe modrej.

panda82 ( 23. dubna 2017 10:31 )

Že by ta limča měla na Vás tak vididelný účinek a zakrnil Vám mozek

Zobrazit celou diskusi