Šokující pravda o light nápojích: Z lehkého pití budete těžší!
Sladké sycené limonády jsou plné cukru a jejich pravidelná konzumace vede k obezitě. Pro ty, kteří si teď mnou ruce, jak na tloustnutí vyzráli konzumací light nápojů, máme ale špatnou zprávu! Ztloustnout můžete i po nich!
Žádné kalorie, snížený obsah cukru, 0 % cukru atd. To jsou obvyklá lákadla výrobců. Pravda je, že umělá sladidla kalorie nemají nebo jich obsahují velmi málo.
Problém je ale v našem těle. Chuťové buňky se možná umělými sladidly dají obelhat, mozek pracuje úplně jinak.
„Do centrální nervové soustavy se nedostanou signály nasycenosti a člověk sáhne po dalším jídle,“ říká Martin Fišer, jednatel portálu Zdravé hubnutí, a mnozí odborníci i studie to potvrzují.
Lidé, kteří pijí light nápoje, pak svému mozku neposkytují správné informace o příjmu skutečné energie. Sladidlo naruší řízení chuti k jídlu a tělo žádá vyšší spotřebu jiného jídla.
Nápoje bez cukru, takzvané lehké (light), mají sice nulový obsah cukru, ale přesto nejsou zdravější než jejich cukrové varianty. Mohou za to umělá sladidla, která mají na tělo řadu účinků.
- Umělá sladidla mají mnohem intenzivnější chuť než klasický cukr. Při časté konzumaci si na ně vaše chuťové pohárky zvyknou a tělo pak není nasycené ani z normálního cukru třeba v pečivu nebo ovoci.
- Podle americké expertky Brooke Alpertové ovlivňují umělá sladidla produkci inzulinu. Tělo pak funguje v hladovém režimu a hromadí v sobě tuk, i když ho nepotřebuje.
- Podle studie Texaské univerzity jsou lidé pijící dietní lehké nápoje tlustší než ti, kteří pijí klasické slazené vody. Deset let trvající průzkum odhalil, že lidé preferující umělá sladidla v nápojích ztloustli v průměru o 70 % více než ostatní. Ti, co pili pravidelně dva nebo tři půllitry denně, dokonce o 500 %.
- Podle výzkumu Claire Murphyové a Erin Greenové z Kalifornské univerzity v San Diegu dokážou umělá sladidla natolik zmást mozek, že ten pak přestane chápat jakoukoliv sladkou chuť jako příjem kalorií a hlásí hlad, i když přijímá cukry (viz box Light tlusťoši).
- Devět let trvající studie univerzity v Miami na 2,5 tisíci lidech prokázala, že ti, co pravidelně pili uměle slazené nápoje, dostali o 48 % častěji srdeční infarkt nebo mozkovou mrtvici.
- Umělá sladidla způsobují podle řady studií rakovinu u laboratorních zvířat. U lidí se taková souvislost zatím neprokázala.
- Podle izraelské studie vedené Eranem Elinavem z Weizmannova institutu mění umělá sladidla mikroflóru v těle a způsobují intoleranci glukózy u myší i u lidí. To je předstupeň cukrovky. Podle jiných studií dokonce vyvolávají diabetes 2. typu.
Používat Ctrl C a Ctrl V umíš. Ale myšlenku to za tebe nevytvoří. Na to žádné Ctrl, bohužel pro tebe, není.