Čím si osladit život? Mýty a pověry o cukru!
-
Bílý třpytivý sníh a chladné počasí téměř vybízí k tomu, abychom si dopřáli nějakou tu sladkost a doplnili si energii. Jenže leckdy o cukru alias „bílém jedu“ slyšíme jen to nejhorší. Připravili jsme proto seznam mýtů a pověr o sladidlech. Jak je to tedy doopravdy?
- 1.
Doporučený příjem
Sacharidy, které jsou jednou z hlavních živin a představují přirozenou složku lidské stravy, by měly dodat lidskému organismu až 50 procent celkové energetické potřeby. Většinu z toho zvládnou polysacharidy (složené sacharidy), například vláknina či škrob. Jednoduché cukry by měly zajistit jen zhruba desetinu příjmu.
- 2.
Mýtus 1: Hnědý cukr je zdravější než bílý
Klasický cukr (neboli sacharóza) je tradičním sladidlem vyráběným z cukrové řepy nebo cukrové třtiny. Někdo má za to, že zatímco bílý (čištěný) cukr je nezdravý, zatímco hnědý (nerafinovaný) je zdravější a dokáže ho spolehlivě nahradit. Přitom to tak ovšem vůbec není, hnědý cukr nemá žádný významný zdravotní přínos a nemá ani příznivější nutriční hodnotu. Rozdíl je jen v barvě.
- 3.
Mýtus 2: Není nic sladšího než cukr
Odpůrce umělých sladidel možná uslyšíte, že nic tak dobře šálek kávy neosladí jako lžička či kostka pravého cukru. V přírodě ovšem existují i mnohem sladší rostliny, například stévie sladká, kterou používali hlavně indiáni z Jižní Ameriky. V posledních letech se výrobci nápojů vrací ke kořenům a extrakcí listů stévie získávají sladidla zvaná steviol glykosidy. Ty mají prakticky nulovou kalorickou hodnotu, ale přitom jsou 200 – 300x sladší než cukru. Stačí vždy využít jen opravdu malé množství.
- 4.
Mýtus 3: Náhradní sladidla jako recept na zhubnutí
Pak jsou tu zase příznivci nekalorických umělých sladidel, kteří je volí jako alternativu cukru. Zatímco diabetici je potřebují ke svému životu kvůli cukrovce, jiní žijí v domnění, že díky »light« nápojům zhubnou. Pokud ale neupraví jídelníček a životní režim, samotná sladidla nepomohou.
- 5.
Mýtus 4: Všechny »éčka« škodí
Poplašné zprávy se často strefují do všeho, co obsahuje takzvaná »éčka«. Jenže označení kódem E neznamená »pozor jed«, ale vyjadřuje ujištění, že látka prošla hodnocením bezpečnosti. Pro použití tzv. éček existují velmi přísné normy, které regulují jejich účel a obsah v potravinách.
- 6.
Vražedný, nebo neškodný aspartam?
Nejděsivější mýty se začaly vytvářet okolo aspartamu (E951), který je nejpoužívanějším sladidlem. Aspartam je testován od 70. let a dodnes žádná relevantní vědecká studie neprokázala jeho závadnost. „Nebezpečné jsou ovšem teoreticky v podstatě všechny látky, pokud jsou podávány v nadměrném množství," upozorňuje nutriční poradkyně Květa Krajíčková. Aspartam je asi dvě stě krát sladší než cukr, takže ho není potřeba mnoho. Pod označením E950 se skrývá další často používané sladidlo Acesulfam K.
- 7.
Výživové hodnoty sladidel
Druh sladidla Výživová hodnota na 1 g Sladší než cukr
Cukr řepný bílý 16,8 kJ –
Cukr třtinový hnědý 16,97 kJ –
Glukóza (»hroznový cukr«) 17 kJ 0,7x
Fruktóza (»ovocný cukr«) 16,5 kJ 1,5x
Steviol-glykosidy (»stévie«) cca 0 kJ 300x
Aspartam cca 0 kJ 200x
Acesulfam K cca 0 kJ 200x