Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Víc než dvě limonády bez cukru denně? Hrozí infarkt a mrtvice, varují vědci

Autor: peb - 
16. února 2019
19:00

Ačkoli by se dietní verze sladkých nápojů mohly zdát jako lepší alternativa, podle nové studie to neplatí na sto procent. Ta totiž spojuje uměle slazené nápoje s vyšším rizikem infarktu a mrtvice. Informoval o tom web Fox News.

Ze studie, která pracovala s daty 82 tisíc žen ve věku 50 až 79 let, vyplývá, že jen 5 procent z nich pilo dva nebo více uměle slazených nápojů denně. U této skupiny ale výzkumníci zjistili o 23 procent vyšší riziko mrtvice a 29procentní nárůst rizika srdečních chorob. Ženy z této skupiny měly obecně o 16 procent vyšší šanci předčasně zemřít, než ostatní účastnice studie. 

„Mnoho lidí, především těch s nadváhou nebo přímo obézních, v dobré víře pije nízkokalorické limonády, aby tak snížili svůj kalorický příjem. Náš výzkum a některé další studie ale poukazují na to, že umělé slazené nápoje nemusejí být neškodné a jejich zvýšená konzumace může vést k většímu riziku mrtvice a srdečních onemocnění,“ řekla hlavní autorka studie Yasmin Mossavar-Rahmaniová.

Autoři však připomínají, že jejich studie, která byla zveřejněna v odborném lékařském časopise, ukazuje na korelaci, ne přímo na vztah příčina-následek. „Nevíme přesně, jaké uměle slazené nápoje účastnice studie pily, takže nevíme, jaká umělá sladidla mohou být škodlivá,“ uvedla Mossovar-Rahmaniová.

Některé předchozí studie zase ukázaly spojení mezi uměle slazenými limonádami a demencí. 

Nejzdravější je pít vodu 

Experti v oblasti zdraví srdce nedoporučují pravidelnou a dlouhodobou konzumaci těchto nápojů a to především u dětí. K pití doporučují neslazenou vodu. 

„Slyšíme toho spoustu o potenciálních nepříznivých účincích umělých sladidel, ale spoustu z toho jsou spekulace. Musíme se dívat na dostupné důkazy,“ řekla ředitelka laboratoře pro kardiovaskulární výživu Alice Lichtensteinová. „Nejlepší rada, kterou teď můžeme nabídnout, je vyhnout se jejich nadměrné konzumaci,“ dodala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ivoadler ( 17. února 2019 11:26 )

Už je těch strašáků se škodlivým žrádlem a pitím dost! Jednou nejez to, příště nepij ono, z toho by se jeden po ral. Nejlepší je čistá voda. Ale pít čistou vodu je votravný.

agfor ( 16. února 2019 22:31 )

Připadá mi, že tyhle "vědecké studie" jsou vždy na objednávku firem, které daný tovar vyrábějí.

doktormediciny ( 16. února 2019 22:00 )

Tim si nelamte hlavu.Ty studie vzdy plati pro vybranou slkupinu tak zvanychn probqandu a neplati obecne... Treba Vas prejede auto, nebo zkoncite jinak

Pohybovenadany ( 16. února 2019 21:56 )

Pokud na obalu neni Made in Poland , klidně pijte cokoliv

Propisovacka ( 16. února 2019 21:06 )

Ja jsem tak hloupa, ze jsem text nepochopila. Pit ci nepit slazenou, proste nevim. Zapeklity clanek.

Zobrazit celou diskusi