Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Energy drinky zná lidstvo už tisíce let! 5 mýtů, které se o nich tradují

/
  • Energy drinky
    27. dubna 2017 ● 16:00

    Může se zdát, že energy drinky jsou výdobytkem moderní doby, ovšem ve skutečnosti se lidstvo vždy snažilo nějaký způsobem nabudit. Dokonce i neandrtálci žvýkali listy kávovníku a dalších rostlin. Lidé posléze objevili, že povzbudivé účinky kofeinu se dá zesílit, pokud je přelijeme vodou. První „energetické nápoje“ jsou tak staré tisíce let.

  • 1.

    Mýtus č. 1: Kofein škodí zdraví

    Kofein je lidmi využíván už od doby kamenné a dnes patří k nejrozšířenějším psychoaktivním látkám na světě. Jedná se o přírodní látku, která se nachází v přibližně 60 nejrůznějších rostlinách, např. v kávovníku, guaraně, kakaovníku, kole a cesmíně paraguajské. Kofein tedy běžně konzumujeme v různých potravinách a též v kávě, kakau, čokoládě a čaji.

    Kofeinu by se měly vyhnout těhotné a kojící ženy, děti a osoby s různými onemocněními kardiovaskulárního systému. Jinak ovšem organismu neškodí. „Kofein příznivě aktivuje centrální nervový systém a krátkodobou paměť. Zvyšuje také výkonnost, snižuje pocit únavy a zlepšuje peristaltiku střev,“ uvádí nutriční terapeutka Olga Mengerová.

    Současně ale i varuje: „Denní dávka by však neměla překročit 400 mg. Pro srovnání – šálek kávy obsahuje od 30 do 180 mg kofeinu, černého čaje 40 – 120 mg a energetické nápoje obsahují od 30 do 300 mg podle složení a velikosti plechovky.“

    Káva - i tady je kofein obsažen
    Autor: Shutterstock.com

  • 2.

    Mýtus č. 2: Nebezpečný Taurin

    Kromě zmíněného kofeinu patří k základním složkám energetických nápojů též taurin, což je aminokyselina vyskytující se běžně v lidském těle. Pomáhá nám s různými procesy, kupříkladu přispívá k rovnováze minerálu v organismu.

    Také zlepšuje využití živin, urychluje regeneraci po zátěži, zlepšuje naši odolnost vůči stresu a rovněž má antioxidační účinky. Naše tělo tedy taurin potřebuje. Obsahují jej rovněž mnohé potraviny, třeba mušle, drůbež a ryby. Dokonce ho najdeme i v kojenecké výživě. Ovšem pozor, taurin je nevhodný pro kardiaky.

    Energy drinky nejsou vhodné pro kardiaky
    Autor: Profimedia

  • 3.

    Mýtus č. 3.: Energy drinky způsobují obezitu

    Jedna průměrná plechovka běžného energetického nápoje obsahuje srovnatelné množství kalorií jako půlka avokáda. Je pravda, že energetické nápoje obsahují hodně cukru. Pokud ale člověk sportuje, cukr potřebuje. Jestliže je jedinec obézní, pak je lépe, pokud zvolí variantu energetického nápoje bez cukru.

    VIDEO: Názor odborníka na slazené nápoje při sportování

    Video
    Video se připravuje ...

    Pavel Suchánek: Klidně si při sportu dejte slazené nápoje Igor Hellebrandt

    Energy
    Autor: Profimedia

  • 4.

    Mýtus č. 4.: Energetický nápoj můžeme pít denně

    Kritici energy drinků tvrdí, že mají negativní vliv na náš zdravotní stav. Pravda je, že samy o sobě nejsou škodlivé, jenže je potřeba je konzumovat v přiměřeném a rozumném množství. Tyto nápoje bychom neměli podávat dětem a sami bychom se měli vyvarovat jejich nadměrné konzumaci.

    Patří totiž mezi tzv. funkční potraviny, což znamená, že jejich úlohou je dodat energii, když je potřeba. Rozhodně ale nemohou nahradit kvalitní spánek, díky kterému si odpočineme a energii dobijeme nejlépe. Drinky v plechovce můžou v jídelníčku fungovat jako doplněk, ale nikdy jako základ pitného režimu, kterým je pramenitá voda.

    Energy drink by neměl nahrazovat vodu
    Autor: iStock

  • 5.

    Mýtus č. 5.: Alkohol a energy drinky patří k sobě

    Energetické nápoje stimulují organismus a zrychlují srdeční činnost. Při přiměřené konzumaci to samo o sobě není nic nezdravého. Jiné je to však s alkoholem. Alkohol by neměl být konzumován současně s energetickým nápojem stejně jako s léky. Obzvláště nebezpečná je tato kombinace pro lidi s onemocněním jater a srdce. Rozhodně též není pravda, že by alkohol účinek energy drinků zesiloval. Nikdy proto tyto nápoje nemíchejte s alkoholem.

    Lékaři bijí na poplach! Děti podle nich pijí stále více energetické nápoje, ti starší je dokonce kombinují i s alkoholem.
    Autor: Profimedia

     

    Fotogalerie
    11 fotografií

Dnešní horoskopy