Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Start k vyjednávání o brexitu: Mayová podepsala dopis pro EU o záměru z ní odejít

Autor: ČTK, ula - 
28. března 2017
23:20

Britská premiérka Theresa Mayová dnes v podvečer telefonicky hovořila s vrcholnými představiteli Evropské unie, než ve středu Londýn formálně spustí vyjednávání o svém odchodu z bloku. Telefonát s premiérkou dnes potvrdili předseda Evropské rady Donald Tusk a šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Večer byla premiérka v Londýně vyfotografována při podepisování dopisu, který Unii oficiálně oznámí záměr Británie odejít z ní, uvedly tiskové agentury.

Tuskův aparát zároveň upravil program předsedy Evropské rady, do něhož bylo nově zařazeno „prohlášení pro tisk o britské notifikaci“ na středečních zhruba 13:45. Už dnes dopoledne unijní diplomaté mimo záznam řekli, že britský dopis oznamující záměr odejít z EU v souladu s článkem 50 lisabonské smlouvy očekávají v brzkém odpoledni, tedy předtím, než o tom Mayová uvědomí britský parlament. Podle agentury Reuters má Tuskovi dopis předat britský stálý zástupce u EU Tim Barrow. Tusk se dnes v podvečer na Twitteru omezil na stručné konstatování, že si s Mayovou telefonovali, Juncker rozhovor označil za „dobrý a konstruktivní“.

Dvouletá vyjednávání začínají

Středečním oznámením, které je v souladu s dlouho dopředu avizovaným záměrem Británie spustit formální proces do konce března, začnou nejdéle dvouletá vyjednávání o podobě odchodu z EU. Z unijní strany chce Tusk do dvou dnů představit návrh politických mantinelů ostatních 27 zemí k jednání. Ty by měl na konci dubna schválit mimořádný summit Unie. Komise pak na jejich základě vypracuje návrh svých doporučení, která po schválení unijními zeměmi bude do praxe z unijní strany uvádět vyjednávací tým vedený někdejším eurokomisařem Michelem Barnierem. Ten už dříve zdůraznil, že jeho cílem je dohoda dosažená nejpozději v říjnu 2018 tak, aby byl čas na příslušný schvalovací proces. Britové by podle tohoto plánu Unii opustili před volbami do Evropského parlamentu na jaře 2019.

 

Co řekl bývalý prezident Václav Klaus o brexitu?

Video  Klaus: Brexit je rozbřesk nad Evropou  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi