Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Němci ve strachu z teroru nakupují kamery. Budou dohlížet na víc míst

10. března 2017
15:15

Více kamer na veřejných místech. Německý parlament tak v pátek reagoval na vážné útoky, které se staly v loňském roce. Nový zákon by měl usnadnit instalaci bezpečnostních kamer zejména soukromníkům. K zákonu měla výhrady část opozice.

Zákonodárci odsouhlasili i to, aby policisté nosili kamery připevněné na svém těle. Strážci zákona budou také smět napříště nasadit systémy na automatické čtení poznávacích značek aut, což má ulehčit pátrání po vozidlech.

Vládní blok CDU-CSU a sociální demokracie (SPD) hájí změny jako zvýšení ochrany občanů. Opozice ale vidí v opatřeních okleštění základních práv bez jasného bezpečnostního přínosu. Poslanci Zelených a postkomunistické levice kritizovali i rychlost, s jakou vládní koalice svůj návrh protlačila.

VIDEO: Při teroristickém útoku v Berlíně zemřela v prosinci i Češka

Video  Češka Naďa zemřela při útoku v Berlíně. Manžel a syn (5) čekali tři dny v naději.  - David Vaníček, Blesk TV
Video se připravuje ...

V hodnocení zákona se výrazně rozcházejí i odborníci, napsala agentura DPA. Normu podpořil například právník Hans Peter Bull, jenž byl spolkovým pověřencem pro ochranu dat a také ministrem vnitra Šlesvicka-Holštýnska. Námitky vyjádřil hamburský pověřenec pro ochranu dat Johannes Caspar, jenž se obává otevření cesty pro „totální monitorování veřejného prostoru“, které ale podle něj teroristy neodstraší.

Deneček ( 10. března 2017 15:23 )

Když komunisti sledovali Havla a podobnou pakáž,tak to vadilo,dnes sledují všechny a je to boj proti terorismu.

Zobrazit celou diskusi