Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Syrský uprchlík dostal ve Švédsku doživotí! Ve vlasti brutálně popravil vojáka

Autor: lm - 
17. února 2017
07:36

Syrský uprchlík dostal ve Švédsku doživotí! Hajsam Sachán (46) byl odsouzen za to, že se v roce 2012 účastnil masové popravy vládních armádních sil v Sýrii. Muž se k činu přiznal, ale hájil se tím, že jen plnil rozkazy.

Hajsam Sachán se v Sýrii přidal k povstalecké skupině, která pod vedením bývalého pašeráka drog a radikálního salafísty Abu Sulejmana al-Hamawiho operuje u Hamy a Idlíbu. Sachán se v roce 2012 účastnil masové popravy sedmi vládních vojáků, přičemž jednoho z nich sám zastřelil. Jejich vraždu syrští rebelové inscenovali jako popravu a natočili si ji na video. O rok později pak Sachán utekl do Švédska, kde dokonce získal status uprchlíka a trvalý pobyt.

Sachán se u švédského soudu bránil, že by neměl být souzen, jelikož rozsudky smrti padly během „legitimního soudu“. Syrský uprchlík dále uvedl, že pouze „plnil rozkazy velitele“.

Švédský soud ale smetl jeho obhajobu ze stolu. Vraždy podle soudce islamisté provedli za „zvlášť krutých okolností“. Zajatí Asadovi vojáci byli nuceni klečet a někteří měli ruce svázané za zády. Zastřeleni byli navíc jen dva dny po svém zajetí, a podle švédského soudce se jim tak nemohlo dostat spravedlivého soudu.

Sachána zadrželi v březnu loňského roku ve městě Örebro. Od té doby byl ve vazbě. Před tím, než se v roce 2012 v Sýrii připojil k islamistům, pracoval deset let jako elektrikář na severu Itálie. Do vlasti zřejmě prchl poté, co byl předvolán k soudu kvůli násilnostem během protiasadovské demonstrace před syrským velvyslanectvím v Římě.

orlik2016 ( 18. února 2017 17:09 )

Repelos ty pises jako pravy nacek, Takove lidi jako ty rovnou do Gulaku na Sybiri a pocitat stromy a nebo te pripoutat ke stromy a zvirata by mela zase nejaky obeda este chci dodat k tomu podle zakona ceske republiky je Tresne co pises a muze to mit nasledky jak tobe tak taky jinim.

orlik2016 ( 18. února 2017 17:05 )

Jak se ukazujem Svedove se zacinaji probouzet. IROS je uz realitaa svedska pohostinost asi brzy bude Koncit

eiben ( 17. února 2017 10:36 )

A proc toho zmetka tady cely zivot zivit. Predat Asadovi a ten si s nim poradi raz dva

hanka666 ( 17. února 2017 09:09 )

To nemáte 3 metry špagátu?

steelheart ( 17. února 2017 08:01 )

novinka - to už se tady smí psát o Švédsku a migrantech??? to už se nebude mlžit, bránit lidem a zatajovat realita? co se dějě?

Zobrazit celou diskusi