Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Španělská princezna musí kvůli daním zaplatit sedm milionů. Manžela jí zavřou

Autor: pet/čtk - 
17. února 2017
14:40

Soud v Palmě de Mallorca v pátek zprostil viny z účasti na daňových podvodech sestru španělského krále, princeznu Cristinu, ale uložil jí peněžitý trest ve výši sedmi milionů. Vinným ale v této kauze uznal jejího muže Iňakiho Urdangarina a uložil mu trest šesti let a tří měsíců odnětí svobody, informoval na svém webu španělský list El País.

Urdangarin byl obžalován z daňových podvodů a zpronevěry veřejných fondů, za což pro něj prokuratura požadovala téměř 20 let odnětí svobody. Cristina čelila obvinění z účasti na daňových deliktech svého manžela a prokurátor navrhoval její potrestání až osmiletým vězením.

Soud podle internetového vydání deníku El País princeznu sice zprostil trestněprávní obžaloby, nicméně jí uložil pokutu ve výši 265 088 eur (7,162 milionu korun) za její občanskoprávní odpovědnost. Pokutu dostal kromě trestu vězení i Urdangarin, a to 512 000 eur (13,8 milionu korun).

Soudní porota dospěla k verdiktu v tomto pozorně sledovaném procesu, který začal loni v lednu, jednomyslným rozhodnutím. Zatím není jasné, zda je rozsudek pravomocný, či zda se proti němu některý z odsouzených odvolá.

17 obžalovaných v celém procesu

V procesu čelilo obžalobě celkem 17 lidí. Jde o kauzu Nóos, která dostala jméno podle nadace podporující sportovní projekty v Katalánsku. V jejím čele stáli bývalý vrcholový házenkář Urdangarin a jeho společník Diego Torres, kteří podle obžaloby inkasovali peníze od regionálních vlád na veřejné zakázky, na něž pak najímali spřízněné firmy. Celkem mělo být přes nadaci Instituto Nóos podle prokuratury zpronevěřeno asi šest milionů eur (asi 162 milionů Kč).

Princezna Cristina čelila obžalobě ze spolupachatelství u daňových deliktů svého muže v souvislosti s firmou Aizoon, kterou manželé vlastnili rovným dílem. Cristina se hájila tím, že nevěděla nic o financích firmy a že o ekonomické záležitosti rodiny se staral manžel.

 

agfor ( 17. února 2017 15:29 )

To by se u nás stát nemohlo.

Zobrazit celou diskusi