Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Trump vybírá vládu. „Šílený pes“ má řídit obranu USA, diplomacii tvrdý oponent

Autor: jer, ČTK - 
20. listopadu 2016
17:00

Nastupující americký prezident Donald Trump uvažuje o jmenování generála Jamese Mattise ministrem obrany. Bývalý kandidát republikánů na prezidenta z roku 2012 Mitt Romney, se kterým měl Trump ostré spory v letošní předvolební kampani, by se pak mohl stát šéfem diplomacie USA.

Donald Trump se setkal s bývalým velitelem ozbrojených sil USA pro Blízký východ, Perský záliv a severní Afriku Jamesem Mattisem už v sobotu v New Jersey.

„Generál James ‚Mad Dog‘ (Šílený pes) Mattis, o kterém se uvažuje jako o ministru obrany, byl v sobotu velmi působivý. Opravdový generál generálů!“ napsal Trump na Twitteru, který používá stále jako hlavní komunikační prostředek s veřejností.

Budoucí viceprezident Mike Pence zase v neděli v rozhovoru pro televizní stanici Fox News uvedl, že Mitt Romney je „vážně zvažován“ na funkci ministra zahraničí společně s dalšími. Romney, s nímž se Trump rovněž v sobotu setkal, ke schůzce řekl, že jejich konverzace byla důkladná a dalekosáhlá a týkala se různých mezinárodních témat. Trump setkání před novináři komentoval jen slovy „šlo to skvěle“.

Úvahy o jmenování Mitta Romneyho do Trumpovy vlády jsou pro mnohé překvapením. Romney totiž před volbami měl pro Donalda Trumpa jen slova pohrdání. Například ještě před republikánskou nominací Donalda Trumpa prohlásil: „Pokud se Donald Trump stane republikánským kandidátem na prezidenta, vyhlídky na bezpečnou a prosperující budoucnost se značně sníží.“

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi