Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Střelec z Mnichova zaplatil za zbraň a munici 118 tisíc. Prodejce zatkla policie

Autor: Mii - 
17. srpna 2016
12:10

Střelec z Mnichova, který v červenci zabil devět lidí a poté spáchal sebevraždu, dal za své ničivé vybavení pořádný balík peněz. Za náboje a zbraň zaplatil 4350 eur (118 300 korun). Ve středu to na tiskové konferenci uvedlo státní zastupitelství ve Frankfurtu nad Mohanem. Muže, jenž mu zbraň prodal, policie v úterý zatkla. Dostala se k němu díky jeho předchozím obchodům. Prodával zbraně 62letému účetnímu i 17letému studentovi. 

Mnichovský vrah, osmnáctiletý David Ali Sonboly, se podle vyšetřovatelů s jednatřicetiletým prodejcem zbraní sešel dvakrát. Nejdříve od něj 20. května za 4000 eur (108 tisíc korun) koupil pistoli Glock 17 a 100 nábojů, poté 18. července 350 nábojů za 350 eur (10 tisíc korun). Prodej domluvili přes takzvaný Darknet.

Darknet nebo jiným názvem Deepweb byl původně americký vládní projekt, který měl sloužit ke komunikaci se spojkami v nepřátelských zemích. Dostal se ale mimo vládní kruhy a nyní reprezentuje obtížně přístupnou anonymní část internetu, která je využívaná mimo jiné k prodeji zbraní a drog.

Darknetu využíval nezaměstnaný ilegální obchodník se zbraněmi běžně. V minulosti tak v hesenském Marburgu, kde ho v úterý zatkla speciální jednotka policie, směnil zbraně a náboje s 62letým účetním ze Severního Porýní-Vestfálska. Zbraň a náboje v červenci prodal také teprve 17letému studentovi z Hesenska.

Policie pokoj studenta, který žije u rodičů, prohledala v noci na 3. srpna a našla celý arzenál zbraní, mimo jiné pistoli typu Walther PK 380, čtyři revolvery, tři další zbraně různých kalibrů i pět kilo střelného prachu.

Policie byla schopna díky těmto prodejům s prodejcem navázat kontakt. Domluvila s ním fingovaný obchod, když předstírala zájem o dvojici zbraní a nábojů v hodnotě 8000 eur (216 tisíc korun). Jednatřicetiletého muže, který už v předchozí komunikaci připustil, že Sonbolymu prodal zbraň, policie zatkla v úterý.

Prodejce následně policii navedl k dalším zbraním, které zakopal v bedně poblíž dálnice u Kolína nad Rýnem. Ti v ní skutečně našli zbraně, včetně poloautomatických, a munici. V úterý také podle státního zástupce Alexandera Badleho zatkli mužovu jedenatřicetiletou přítelkyni. Posléze ji ale propustili, protože se nedomnívají, že by byla obchodu přímo účastna.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi