Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Střelci z Mnichova prodal vražednou zbraň. Policie překupníka díky léčce dopadla

Autor: ČTK - 
16. srpna 2016
18:37

Speciální jednotka německé policie v úterý v hesenském městě Marburgu zatkla nelegálního obchodníka se zbraněmi, který dodal pistoli a munici takzvanému střelci z Mnichova. Osmnáctiletý David Ali Sonboly, Němec s íránskými kořeny, s ní 22. července zavraždil u mnichovského nákupního centra Olympia devět lidí a poté spáchal sebevraždu.

Jednatřicetiletý zadržený podle německých médií obchoduje se zbraněmi přes takzvaný Darknet, obtížně přístupnou část internetu využívanou k nelegálním obchodům. Prostřednictvím Darknetu se odehrál první kontakt i mezi ním a Sonbolym, zbraň a munici si ale předali osobně.

Střelec při útoku v Mnichově Střelec při útoku v Mnichově | Twitter.com

Zatčený policistům řekl, že zbraň dodal mnichovskému střelci už v květnu v Marburgu a munici mu prodal čtyři dny před masakrem. Vyšetřovatelé vycházejí z toho, že zbraň pocházela ze Slovenska.

Policie na muže nalíčila past s fingovaným nákupem střelné zbraně. Při zatčení mu pak zabavili automatickou pistoli, druhou pistoli, střelivo a další zbraň, kterou měl pro vlastní použití.

Sonbolyho rodiče přišli do Německa z Íránu v 90. letech, jejich syn měl podle policie psychické problémy a zajímal se o případy hromadného zabíjení. Vyšetřovatelé už dřív uvedli, že byl příznivcem krajní pravice a při střelbě u Olympie si vybíral oběti, které vypadaly jako přistěhovalci.

Podívejte se, jak to na místě činu v době útoku vypadalo: 

Zobrazit celou diskusi