Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Mapa ohrožení: Evropa se bojí terorismu - kde hrozí nebezpečí?

Autor: Jiří Fabián, ČTK - 
24. března 2016
05:00

Jiný kraj, jiný mrav… nebo spíš jiný strach. Na úterní bruselské krveprolití reagovaly vlády evropských států různě. Některé cítí vysoké ohrožení, jiné asi doufají, že se teroristé jejich zemi vyhnou. Český kabinet vyhlásil první stupeň ohrožení ze čtyř.

Znamená to nasazení až 550 ozbrojených vojáků na dobu dvou měsíců. „Spolu s příslušníky Policie ČR budou ve smíšených hlídkách na letištích, nádražích a dalších místech se zvýšenou koncentrací osob,“ popsal náčelník generálního štábu Josef Bečvář.

Mimořádná bezpečnostní opatření se vztahují také na jaderné elektrárny, některá velvyslanectví nebo pražské metro. 350 vojáků se připojí k policistům v Praze, po stovce jich bude působit v Brně a Ostravě.

Budou se zaměřovat na prohlídky podezřelých prostor, kontroly volně odložených zavazadel a vytipovaných osob. Zvýšená bezpečnostní opatření se dotknou i celé řady kulturních a společenských akcí v metropoli, sportovních klání či velikonočních trhů.

Mapa ohrožení Mapa ohrožení | Infografika Blesk

BELGIE

● vyhlášen nejvyšší stupeň nebezpečí

● zrušeno 500 letů

● zesílené hlídky u jaderných elektráren, letišť a nádraží

● namátkové kontroly vozů

NĚMECKO

● přísné kontroly na hranicích s Belgií

● zesílené hlídky u dopravních uzlů, především ve Frankfurtu n. Mohanem a v Mnichově

● namátkové kontroly

FRANCIE

● Paříž a okolí má nejvyšší stupeň nebezpečí

● v centru metropole obrněné vozy

● 1600 policistů posílilo hlídky na letištích a v přístavech

● do metra a odletových hal se může jen na občanku

VELKÁ BRITÁNIE

● zesílené hlídky na všech rozhodujících letištích v zemi

Český systém výstrahy před terorismem

V Česku platí čtyřstupňový systém výstrahy před terorismem. Jednotlivé stupně vyhlašuje vláda na návrh ministra vnitra, který vzejde z předchozího návrhu zpravodajské skupiny.

Pokud bude hrozit nebezpečí, bude moci zvýšený stupeň vyhlásit přímo ministr vnitra, což do 7 dnů potvrdí či zruší kabinet. Výstrahu zveřejní ČT a ČRo.

 

V Česku platí čtyřstupňový systém výstrahy před terorismem. V Česku platí čtyřstupňový systém výstrahy před terorismem. | archiv Blesku

 

mrdlafka ( 24. března 2016 23:54 )

ty vyš.ukanej debile, evropa se vyvražďuje sama kvůli svojí nenažranosti a lenosti

stacho ( 24. března 2016 11:02 )

Co se bojíte Sobotka bude mít informace.

cukrenka ( 24. března 2016 10:36 )

Ostraha je jen, aby se občan cítil bezpečněji, ale reálný smysl nemá.

lynx ( 24. března 2016 10:07 )

Ta mapa má říkat, že Praha je celkem v poho? Ne ne. Je dalším z postupných cílů. Strategií tě mírumilovných vyznavačů islámu je napadnutí všech metropolí a ovládnutí Evropy strachem.

parma49 ( 24. března 2016 10:05 )

Za celou situaci může jen impotentní slepenec evropských států. Nespojuje nás společný zájem o bezpečnost Evropy(nemáme ochranu vnějších hranic ani společnou armádu natož policii) ale jen ekonomické zájmy. Evropané jsou hrdí na svou kulturu, bohatství, demokracii a humatizmus ale to z nich činí ovce ve vleku politiků, kteří nemají žádnou představu jak danou situaci řešit. Proto ta nekonečná jednání a přesvědšení že nás spasí Turecko. Pustili jsme si domů "pátou kolonu" a za to velice draze zaplatíme.

Zobrazit celou diskusi