Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vojáci hlídají Česko: Se zbraněmi procházejí obchodní centra i nádraží

Autor: bru/ČTK - 
23. března 2016
18:49

Kvůli zajištění bezpečnosti po úterních teroristických útocích v Belgii hlídkují ode dneška v českých městech kromě policistů také vojáci. Armáda vyčlenila na základě úterního nařízení vlády 550 vojáků, kteří pomáhají na letištích, nádražích a dalších místech se zvýšenou koncentrací lidí. Kvůli útokům bylo dnes zrušeno všech pět zpátečních letů mezi Prahou a bruselským letištěm Zaventem. Praha večer vyjádří Belgii symbolickou podporu tím, že nechá rozzářit Petřínskou rozhlednu v barvách belgické trikolory.

Armáda od dnešních 08:00 vyčlenila 350 vojáků pro Prahu a po stovce příslušníků pro Jihomoravský a Moravskoslezský kraj. O jejich nasazení rozhodla v úterý večer na mimořádném jednání vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). Příslušníci armády pomáhají policistům plnit úkoly plynoucí z vyhlášeného prvního stupně ohrožení terorismem. Nasazeni mají být dva měsíce, poté se rozhodne o případném prodloužení či rozšíření jejich mise.

Vojáci hlídají i v obchodním centru Palladium:

Blesk.cz zachytil vojáky i v obchodním centru Palladium. Blesk.cz zachytil vojáky i v obchodním centru Palladium. | Blesk/Tomáš Polák

Mimořádná bezpečnostní opatření se vztahují mimo jiné na jaderné elektrárny, některá velvyslanectví nebo pražské metro. Podle mluvčí pražské policie se hlídky budou zaměřovat na prohlídky podezřelých prostor, kontroly volně odložených zavazadel a vytipovaných osob. Zvýšená bezpečnostní opatření se dotknou i řady kulturních a společenských akcí v metropoli, včetně sportovních klání nebo velikonočních trhů.

Češi ruší cesty do Belgie

Atentáty v Bruselu vedly také k omezením v dopravě mezi Českem a belgickým hlavním městem. Aerolinky dnes zrušily všech pět zpátečních letů mezi Prahou a letištěm Zaventem, které bylo terčem teroristů. Neodletí ani první čtvrteční spoj Brussels Airlines v 06:45 a jsou ohroženy i další čtyři čtvrteční lety mezi Prahou a Bruselem. Jediným dnešním leteckým spojením mezi Prahou a Bruselem tak bude let Ryanair, který do Česka přiletí z druhého bruselského letiště Charleroi ve 20:40 a poté se vrací zpět.

Prodejci letenek Student Agency a Letuška.cz zaznamenali hromadné rušení cest do Belgie. Student Agency kvůli problémům s leteckým spojením ve čtvrtek večer vypraví mimořádný autobus z Belgie do Prahy pro klienty, kteří se momentálně nemají jak dostat zpátky do České republiky.

Praha soucítí s Bruselem

Na tragické úterní události v Bruselu zareagoval pražský magistrát. Jako symbol podpory Belgii nechá dnes večer rozsvítit Petřínskou rozhlednu v barvách belgické trikolory. Podobné projevy solidarity se už odehrály v řadě dalších evropských zemí.

Komentátoři českých deníků ve svých dnešních textech poukazovali na to, jak lehce dokážou islamističtí teroristé zaútočit v centru EU, aniž je Evropa schopna se jim bránit. Upozorňují, že teroristé nalézají zázemí v místních muslimských komunitách, což je podle autorů dokladem selhání evropské imigrační a integrační politiky.

Úterní teroristické útoky na bruselském letišti a v tamním metru si vyžádaly nejméně 31 mrtvých a přibližně 260 zraněných. České ministerstvo zahraničí zatím nemá informace o tom, že by mezi oběťmi byli Češi. Dnes večer by krizový štáb ministerstva měl hodnotit aktuální situaci.

K útokům se přihlásil Islámský stát a pohrozil atentáty i dalším zemím, jež proti němu bojují. Belgičtí policisté dnes identifikovali dva z nejméně čtyř atentátníků, jsou jimi bratři Khalid a Brahim El Bakraouiovi.

tgbg ( 10. listopadu 2016 14:29 )

Musíme dávat pořád pozor na ty české komunistické proruské kur vy, které jsou ochotny kdykoli zradit republiku a kolaborovat s rusáky, kteří terorizují a ohrožují celý svět.

308win ( 25. března 2016 10:13 )

Si neprošel přes psycho a nebo tělesné že seš tak proti naší rychlé rotě jinak pokud se ti tu nelíbí tak táhni do pouště podle niku ti tam bede líp.

ginna15 ( 24. března 2016 07:56 )

Už se citim bezpečně vy volové...Včera jsem viděla jak v buse 124 napadl vzteklej magor řidiče a rozbil mu obličej a nikdo,NIKDO z cestujicích se ho nezastal jen asi 50 lety pán s pejskem za bundou se ozval když ho chtěli napadnout také a vyzval ty grázly aby opustili autobus a chystalo se k rvačce.Policie dorazila asi po 20 min.a tvařila se jako by jen někdo rozlil mlíko na chodníku...Česky lid je bud samej srab,nebo srabskej agresivni kretén !!!!!!!

djaba ( 24. března 2016 07:00 )

 Prohlížet důchodkyni tašku s rohlíkama a mlíkem je jejich náplň ?

Pink ( 24. března 2016 04:16 )

Nemají pouze slepé náboje,při dnešní humanitě,bych se vůbec nedivila.

Zobrazit celou diskusi