Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kramný má definitivně smůlu: Soud odmítl obnovit řízení kvůli vraždě Moniky a Klárky

Autor: ČTK - 
19. září 2023
13:19

Petr Kramný odsouzený za vraždu manželky a dcery během dovolené v Egyptě v návrhu na obnovu řízení nepředložil žádné nové skutečnosti, které by mohly původní rozsudek zvrátit. Uvedl to ve svém usnesení Vrchní soud v Olomouci, na který se Kramný a jeho matka obrátili se stížnostmi proti rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě. Ten letos v únoru obnovu procesu nepovolil. V neveřejném zasedání vrchní soud rozhodl 22. srpna. Rozhodnutí ale nechtěl tamní mluvčí komentovat, dokud jej neobdrží v písemné formě účastníci řízení.

Spolek Šalamoun, který případ sleduje a vnímá jej jako justiční omyl, upozornil na to, že Kramný už usnesení Vrchního soudu v Olomouci s důvody, proč zamítl jeho obnovu řízení, obdržel.

„Před pár dny Vrchní soud v Olomouci doručil Petr Kramnému své usnesení s argumenty, proč odmítl jeho stížnost proti nepovolení obnovy řízení v jeho trestní věci, ve které byl odsouzen za vraždu manželky a dcery k výjimečnému trestu odnětí svobody v trvání 28 let,“ uvedl místopředseda spolku Václav Peričevič.

V usnesení, které má k dispozici, se vrchní soud plně ztotožnil s rozhodnutím Krajského soudu v Ostravě, který návrh na obnovu řízení letos v únoru zamítl. Důvodem byla skutečnost, že Kramný během jednání nepředložil žádné nové skutečnosti, které by mohly mít vliv na vynesený rozsudek. S tím souhlasí i vrchní soud, který se zabýval podanou stížností.

„Obhajobou předložené důkazy v podobě nových znaleckých posudků, které stále prezentují spíše určité varianty, navíc vykazující určité vzájemné rozpory či se opírají o dále vědecky nepodložené závěry ... není možné akceptovat z hlediska splnění zákonných podmínek pro povolení obnovy řízení,“ uvádí se v usnesení.

Advokátka Kramného Jana Rejžková ale s rozhodnutím vrchního soudu nesouhlasí. „Podnikneme ještě jeden krok. Podáme ústavní stížnost. V usnesení jsou argumenty, se kterými nesouhlasím a nikdy souhlasit nebudu. To je názorový střet mezi tím, kdo rozhoduje, a tím, kdo o něco žádá,“ řekla.

O návrhu na obnovu řízení rozhodovala soudkyně Šárka Skalská a její senát. „Senát nerozhodoval o vině Petra Kramného. Nerozhodoval o tom, zda čin spáchal, či nespáchal. Rozhodovali jsme jen o tom, zda předložené důkazy mohou změnit původní rozhodnutí. Nemůžeme předchozí rozhodnutí revidovat a změnit. To nám nepřísluší. Musíme se jen zabývat novými důkazy,“ uvedla už dříve Skalská.

Návrh na obnovu řízení podal prostřednictvím své advokátky Kramný. K návrhu se připojila i jeho matka. Kramný podle obžaloby a platného rozsudku v roce 2013 zavraždil v egyptském hotelu svou manželku a dceru elektrickým proudem. Řešil tak údajně dlouhodobé spory v rodině. V roce 2016 byl odsouzen k osmadvacetiletému trestu na základě nepřímých důkazů. Rozsudek pak potvrdil i Vrchní soud v Olomouci, Nejvyšší soud v Brně a Ústavní soud.

Návrh na obnovu řízení se opíral o dva okruhy údajně nových důkazů. Jedním byly policejní odposlechy a záznamy telefonních hovorů. Obhajoba upozorňovala například na nepřesný přepis. Soudkyně Skalská ale uvedla, že zvukové záznamy a jejich přepisy jsou součástí spisu a nejde tedy o žádný nový důkaz.

Podobně senát vyhodnotil i nové znalecké posudky. Obhajoba předložila tři a podílelo se na nich pět znalců. „Za nový důkaz je posudek považován, když obsahuje nové informace či když byly použity nové vědecké metody,“ uvedla soudkyně. Dodala, že senát nepochybuje o odborné erudici znalců, ale posudky jako nový důkaz nepřijal. Podle soudkyně Skalské jde jen o jiný názor.

Video  Petr Kramný – Chladnokrevná vražda manželky a dcery v egyptském hotelovém pokoji?  - Videohub
Odemknout video

fido2 ( 11. října 2023 13:32 )

A peněz na soudy taky nemá dost....

fido2 ( 11. října 2023 13:31 )

fido2 ( 11. října 2023 13:31 )

V tom rozhovoru není nic nenormálního. Akorát že kramný mnoho rozumu nepobral, tak to tak vypadá.

fido2 ( 11. října 2023 13:28 )

No on ji pravděpodobně neza­vraž­dil.­..roz­hodně ne proudem, ale naše soudy to nikdy nepřiznají. Nemůžou...

turista.z. ( 20. září 2023 22:01 )

Matka PK se zbytecne nechava dojit P. Rejżkovou a zbytecne vyhazuje penize na neco, co neni możne.

Chapu ji jako matku, je to natolik bolestne, ze nikdy neuzna smutnou pravdu, ze jeji syn zavrażdil manżelku a sve dite...
Je mi ji lito...

Zobrazit celou diskusi