Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Za vraždou v Kanadě stáli agenti Indie? „Absurdní,“ čílí se po slovech premiéra Trudeaua Indové

Autor: ČTK - 
19. září 2023
11:09

Za „absurdní a zaujaté“ označila Indie tvrzení Kanady, že za červnovou vraždou předáka sikhské komunity na kanadské půdě může být indická vláda. Na vypovězení indického diplomata z Kanady zareagovalo Dillí recipročním krokem a zároveň vyzvalo Ottawu, aby podnikla rázné právní kroky vůči protiindickým silám působícím z jejího území. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Kanadské tajné služby mají důvěryhodné informace, že se agenti indických tajných služeb mohli podílet na násilné smrti kanadského občana a zastánce samostatného státu Sikhů v Indii Hardeepa Singha Nijjara, řekl v pondělí kanadským poslancům kanadský premiér Justin Trudeau.

Kanada v této souvislosti vyhostila předního indického diplomata a Indie dnes na oplátku vyzvala vysoce postaveného kanadského diplomata k odchodu ze země.

Diplomatická roztržka zřejmě zasadí další ránu vzájemným vztahům obou zemí. Dillí vnímá velmi nelibě aktivitu sikhských separatistů v Kanadě a nyní hrozí poškození obchodních vazeb mezi oběma zeměmi, když byla zmrazena jednání o navrhované obchodní dohodě, píše Reuters.

Nijjar, který byl zastřelen 18. června před sikhským chrámem ve městě Surrey v provincii Britská Kolumbie, byl v roce 2020 označen indickou vládou za teroristu, neboť podporoval vznik nezávislého sikhského státu Chálistánu v oblasti indického Paňdžábu.

„Nařčení z údajného zapojení Indie do jakéhokoli násilného skutku v Kanadě jsou absurdní a zaujatá,“ uvedlo dnes indické ministerstvo zahraničí s tím, že podobná obvinění, která sdělil Trudeau indickému premiéru Naréndrovi Módímu, byla „zcela odmítnuta“.

Kanadský premiér v pondělí poslancům řekl, že své znepokojení nad možností zásahu indických tajných služeb na kanadské půdě dal osobně najevo premiéru Módímu na okraji nedávného summitu skupiny hospodářsky vyspělých zemí G20 v Indii.

Módí naopak sdělil kanadskému premiérovi své silné znepokojení z nedávných demonstrací v Kanadě, kde Sikhové volali po vytvoření vlastního nezávislého státu v Indii.

V Kanadě žije nejpočetnější sikhská menšina mimo indický Paňdžáb. Podle posledního sčítání lidu z roku 2021 se k tomuto náboženství v Kanadě hlásí zhruba 770.000 lidí.

Video  Češka žijící v Indii: „Cítím se tu bezpečněji než v Evropě. Agresivita mutací nás ale zaskočila“  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi