Bauer a jeho právník Richard Čičko se po skončení řízení nevyjádřili. Při projednání však uvedli, že původní peněžitý trest je nepřiměřený. Bauer také řekl, že pochybil a že toho lituje.

Prvoinstanční soud uznal Bauera vinným, že nabídl Koubkovi milion korun za to, že podpoří výměnu pražské koalice z důvodu hoteliérovy nespokojenosti se záměrem omezit restaurační předzahrádky v centru. Vondrovi za stejným účelem předal obálku s 200 000 korunami, což zaznamenala policie.

„Máme za to, že jednání pana obžalovaného bylo bez pochyb prokázáno. Nutno ovšem vzít v úvahu, že pan obžalovaný v podstatě i sám dnes projevil sebereflexi a uvědomil si, že jeho jednání nebylo správné, a v podstatě se jednalo o vybočení z jeho řádného života,“ řekla předsedkyně senátu.

Jedním z argumentů obhajoby bylo, že soud v prvním řízení neprovedl řádné důkazní řízení a samotné odůvodnění je věcně a právně nepřezkoumatelné. Podle městského soudu ale bylo prokazování viny i odůvodnění rozhodnutí obvodním soudem precizní a zcela v pořádku.

„Čestný občan“

Prvoinstanční soud podle městského soudu ale nevzal v potaz, že Bauer vedl, kromě tohoto případu, řádný život a provedl zmíněnou sebereflexi. Peněžitý trest označil za nepřiměřený. Nicméně s ohledem na majetkové poměry obžalovaného zároveň odmítl argument obhajoby, že původně uložená částka by pro něj byla likvidační.

Bauer při jednání řekl, že se vždy choval a podnikal řádně. Dnes již minulému vedení magistrátu vytkl, že s podnikateli nekomunikovalo při tvorbě nových pravidel pro restaurační zahrádky. Hotelový a restaurační byznys navíc v té době omezovala proticovidová pravidla. Svůj krok označil za zoufalý čin ve složité situaci, proto oslovil zmíněné dva zastupitele. Předsedkyně senátu Benešová řekla, že složitá situace jej ale neopravňovala k jednání, kvůli kterému stanul před soudem.

Bauerova rodinná firma Bauer Hotel Group provozuje hotely U Prince na Staroměstském náměstí, U Zlatého stromu v Karlově ulici a Iron Gate Hotel v Michalské ulici. Koubek se s hoteliérem setkal v březnu 2020, pokus o úplatek poté oznámil policii. S Vondrou se pak Bauer sešel dvakrát, poprvé v březnu a podruhé v červnu téhož roku. Obálku s penězi Bauer politikovi předal na druhém setkání, které už zaznamenali nahrávacím zařízením kriminalisté.

Fotogalerie
5 fotografií