Bauerova rodinná firma Bauer Hotel Group provozuje hotely U Prince na Staroměstském náměstí, U Zlatého stromu v Karlově ulici a Iron Gate Hotel v Michalské. Podle státní zástupkyně hoteliér na schůzce v březnu 2020 nabídnul Koubkovi úplatek ve výši milionu korun a v červnu téhož roku Vondrovi předal obálku s částkou 200.000 korun, což již nahrávacím zařízením z.   achytila policie.

Milion na papírku

Oba tehdejší zastupitelé hlavního města na svědecké lavici uvedli, že schůzky s Bauerem se zprvu týkaly jeho nespokojenosti s tehdejším plánem magistrátu omezit restaurační předzahrádky v centru města. Koubek řekl, že na schůzce v hotelu U Prince hoteliér napsal na papír číslo 1 000 000, z čehož politik usoudil, že se jedná o nabídku úplatku za jeho hlas při případném hlasování v zastupitelstvu o změně pražské koalice. Po schůzce se Koubek obrátil na policii a informoval také svého stranického kolegu Vondru, kterého Bauer na schůzce podle něj zmínil. Bauer dnes popřel, že by cokoliv napsal na papírek a na Vondru ho podle jeho výpovědi nasměroval sám Koubek.

Vondra potvrdil slova Koubka a řekl, že se oba záhy po první schůzce sešli s policií. S Bauerem se Vondra následně z hoteliérova popudu setkal dvakrát, v prvním případě byla schůzka dohodnuta přes prostředníka, restauratéra z Prahy 14. Diskuse se týkala nespokojenosti s vedením Prahy i omezení předzahrádek v centru. „Byla obecná a neměla žádný konkrétní závěr," uvedl politik.

Obálka

Následně se podle něj v červnu ozval sám Bauer a požádal ho o schůzku, která se následně po konzultaci s kriminalisty uskutečnila v kanceláři s nainstalovaným odposlouchávacím zařízením. „Při konci té schůzky, když se měl pan Bauer k odchodu, tak mi položil na stůl obálku," uvedl Vondra. Doplnil, že v souladu s instrukcemi policie obálku přijal a neotevřenou ji obratem předal kriminalistům.

„Peníze jsem mu samozřejmě dal, to nebudu popírat, ale byly myšleny tomu klubu," řekl dnes obžalovaný. Dodal, že peníze myslel jako dar na podporu TOP 09 a očekával, že ho strana zpracuje standardním způsobem. „Asi jsem to udělal špatně," sdělil.

Ve výpovědi Koubka padlo také jméno Jiřího Fremra, asistenta předsedy pražské TOP 09 Jiřího Pospíšila. Podle Koubka hoteliér na schůzce řekl, že ho pozval na doporučení právě Fremra. To politika překvapilo, protože se koncem roku 2019 na pražském sněmu TOP 09 důrazně postavil proti kandidatuře Fremra do předsednictva pražské organizace, stejně jako Vondra. „O to víc jsem byl zaskočen, že bylo toto jméno uvedeno, že někdo takový mě doporučil," řekl Koubek. Bauer uvedl, že se na politiky obrátil na doporučení známého, Fremra nicméně zběžně zná a konzultoval s ním i předání peněz jako sponzorského daru.