Khamoro (Slunce) je podle pořadatelů největším festivalem profesionálních romských hudebníků na světě. Praha ho hostí od roku 1999. V posledních letech akci ročně navštíví zhruba 10 000 lidí. První průvod uspořádali organizátoři v roce 2001.

Z Václaváku na Staromák

Romští tanečníci a hudebníci z různých koutů České republiky se sešli v dolní části Václavského náměstí, odkud krátce po poledni zamířili ulicí Na Příkopě ke Staroměstskému náměstí. Průvod, který vedl nazdobený kočár tažený koňmi a lidé s vlajkami, se na své cestě několikrát zastavil.

Umělci v krojích, mezi nimž byli i dětské taneční soubory, cestou předvedli přihlížejícím lidem své umění na Ovocném trhu a v Celetné ulici. Po příchodu k pomníku Jana Husa na Staroměstském náměstí se průvod rozdělil a lidem na náměstí se předváděly jednotlivé folklorní soubory.

Festival a tradiční průvod městem se uskutečnil po přestávce způsobené pandemií covidu-19 a souvisejícími vládními opatřeními. Podtitulem letošních festivalových akcí tak bylo „Pojďme se potkat“, jak uvedla ředitelka pořádající organizace Slovo 21 Jelena Silajdžicová.

Na festivalu se letos zatím představily mimo jiné kapely Imperio a Connection z Česka, izraelský kvartet Mediterranean Gypsy Swing Experience či dechové uskupení The Elvis Ajdinovic Orkestar. Na sobotním závěrečném galakoncertu v Divadle Archa vystoupí skupina Le Čhavendar či tanečníci z Ballet Lucia Guarnido Studia. K vidění bude i představení části jediného ukrajinského profesionálního romského divadelního souboru Teatr Romans, jehož někteří členové před válkou na Ukrajině uprchli do Polska.

Video
Video se připravuje ...

Atmosféra defilé romského festivalu byla úžasná. Narušil ji však na Staroměstském náměstí déšť. (2018) David Zima

Fotogalerie
33 fotografií