Rozsáhlý požár vypukl ve středu večer. Některé seniory hasiči evakuovali po žebřících. Počty evakuovaných ale neseděly! Policejní mluvčí Vlasta Suchánková uvedla, že podle prvotně zjištěných informací mělo být v budově 54 klientů, které se také hasičům, policistům i zdravotníkům podařilo z hořící a zakouřené budovy evakuovat. 

Jenže když se pak hasičům podařilo po šesti hodinách hašení do budovy konečně dostat, našli tam ještě další dvě seniorky - klientky centra - bez známek života a jednoho člověka ve velmi vážném stavu! „Skutečně jsme dostali informaci, že v zařízení už nikdo není,“ řekla Blesku mluvčí středočeských hasičů Tereza Sýkora Fliegerová. Kdo přesně ji poskytl, nedokázala říct. Požár však byl v tu chvíli tak intenzivní, že nebylo možné ji nijak ověřit.

Že by hasičům někdo z pracovníků centra řekl, že budova je prázdná ve chvíli, když v ní ještě byli lidé, považuje jeho majitel Radek Žádník za nesmysl. „Evidencí evakuovaných osob během zásahu nebyl a ani nemohl být pověřen náš zaměstnanec,“ uvedl pro Blesk.

Personál utekl?

Mluvčí středočeských záchranářů Monika Nováková uvedla, že personál centra opustil budovu ještě před příjezdem záchranářů. Podle Žádníka postupovali zaměstnanci podle evakuačního plánu. „Uzavřeli jednotlivé požární úseky, aby se zabránilo průchodu kouře a ohně, a dále se řídili pokyny složek IZS,“ sdělil Blesku.

Kdo konkrétně vydal příkaz k evakuaci bez ohledu na nemohoucí pacienty, není jasné. Mluvčí Sýkora Fliegerová ale nevylučuje, že mohl zaznít. „Obecně platí, že v případech hromadného postižení osob, kdy jsou lidé v ohrožení života, se doporučuje, aby kdo může, prostor opustil,“ uvedla.

Video
Video se připravuje ...

Požár domu s pečovatelskou službou v Roztokách u Prahy. (1. červen 2022) Václav Burian

Fotogalerie
90 fotografií