Česko má první restauraci se dvěma michelinskými hvězdami: Bodoval i Přemek Forejt

Aktualizováno -
11. prosince 2025
21:47
Autor: ČTK - 
11. prosince 2025
21:21

Česko má první restauraci se dvěma michelinskými hvězdami. Je jí Papilio z Vysokého Újezdu na Berounsku. Dalších osm restaurací má jednu hvězdu. Pět z nich z Prahy, tři další jsou z Olomouce, Zlína a jihomoravského Hlohovce. Ocenění získal i šéfkuchař Přemek Forejt, životní partner zpěvačky Evy Burešové a porotce z populární kulinářské show MasterChef. 

Celkem 18 restaurací získalo titul Bib Gourmand, které podle organizátorů znamená vynikající jídlo za rozumnou cenu. V seznamu michelinského průvodce je ode dneška už 52 restaurací z Česka, poprvé se hodnotily i restaurace mimo Prahu.

Michelinská hvězda je pro restauratéry prestižním oceněním. V současnosti byly v Česku dvě restaurace s jednou michelinskou hvězdou - pražské podniky Field a La Degustation Bohême Bourgeoise. Průvodce nyní pokrývá více než 30 zemí a dosáhl prodeje více než 30 milionů výtisků.

„Je to něco neuvěřitelného pro mě. Je to něco, o čem celý život člověk sní a teď, když to je, tak tomu nemůžu uvěřit. Takže je to nádhera. Je to jako kdych byl v nějakém snu. Pracujeme s nejlepším týmem. Lidé, které jsem si vybral a kteří se mnou pracují, tak to jsou špičky v oboru. Kuchař je vždycky stejně dobrý, jako je jeho vlastní tým a lidi, kteří to dělají s vámi,“ řekl po vyhlášení držitele dvou hvězd šéfkuchař restaurace Papilio Jan Knedla. Má i bohaté zkušenosti s michelinskými restauracemi v zahraničí.

Po jedné hvězdě mají La Degustation Bohême Bourgeoise (Praha, šéfkuchař Oldřich Sahajdák), Field (Praha, Radek Kašpárek), Levitate (Praha, Christian Chu), Essens (Hlohovec, Otto Vašák), Entrée (Olomouc, Přemek Forejt), La Villa (Zlín, Július Löffler), Casa De Carli (Praha, Mateo de Carli), Štangl (Praha,  Martin Štangl).

Dosud lidé z michelinského průvodce hodnotili jen podniky v Praze, letos poprvé se vydali i do českých krajů. Umožnila to spolupráce Michelin Guide a agentury CzechTourism. Podle ředitele agentury Františka Reismüllera michelinský průvodce pro Česko konečně zviditelní všechny regiony. Jak řekl, věří, že se gastronomie stane motivátorem cesty do Česka. Mezinárodní ředitel Michelin Guide Gwendal Poullennec potvrdil, že podle zkušenosti komisařů průvodce se opravdu vyplatí do Česka za gastronomií přijet.

Praha se stala prvním městem v postkomunistickém bloku, které získalo v roce 2008 michelinskou hvězdu pro restauraci Allegro v hotelu Four Seasons, kterou vedl Ital Andrea Accordi. Teprve v roce 2012 se dočkali čeští kuchaři.

Hvězdu získala restaurace Alcron s šéfkuchařem Romanem Paulusem (o hvězdu přišel v roce 2018). La Degustation Bohême Bourgeoise (šéfkuchař Oldřich Sahajdák) získala hvězdu za moderní interpretaci klasické české kuchyně podle kuchařky Marie B. Svobodové. Tuto hvězdu si drží dodnes. V roce 2016 získala hvězdu restaurace Field pod vedením Radka Kašpárka. Field přinesl dravější, surovější styl, zaměřený na silné chutě a sezónnost.

Video  Pohlreich o Michelinské hvězdě: Netoužím po ní! (březen 2025)  - Markéta Reinischová
Video se připravuje ...

Marta Kubíková ( 12. prosince 2025 11:29 )

Byli jsme v restauraci u Kašpárka, i v Olomouci u Forejta a také v Honzy Punčocháře.
A nejvíc nám chutnalo u Honzíka. Je to víc lidová kuchyně, žádné načančané kapky omáček a dipů po celém talíři a bláznivé ozdoby. A co víc - člověk si pochutná a nají.

Květa Černá ( 12. prosince 2025 09:23 )

Pan Přemek Forejt a michelinské hvězdy, se mi jeví jako velmi velký rozpor mezi informací z článku a pohledem na dokument.snímky tohoto pána, které by odpovídaly těm z katalogů, které jsou součástí každého tatérského studia. Nevidím v tom žádný soulad a budí to ve mně velmi nepříjemný pocit v žaludku při pomyšlení ve spojitosti s jídlem...

jajas ( 12. prosince 2025 08:16 )

Souhlasím, ten šašek počmáraný s Bureškou vypadají, jako by se stali mistry světa...navíc už fakt v Blesku neví, jak Burešku zviditelnit...jsou to jen obyčejní komedianti. 👎
Pan Knedla je patrně vynikající kuchař, dvě micheliny nemá hned tak někdo a podle mne i tady platí, že skutečné hvězdy se nerady předvádějí na veřejnosti a jsou skromné. 👍

jajas ( 12. prosince 2025 07:35 )

Toho nevybrali...a proto Polhreich sdělil, že po ní netouží.... 😁

Uživatel_5313099 ( 12. prosince 2025 06:28 )

Samé ocenění a hvězda, Za jedno degustační menu nebo oběd by normální rodina dokázala žít celý měsíc. To jídlo je tam asi pozlacené.

Zobrazit celou diskusi