Potraviny zvyšující riziko vzniku rakoviny v těle: Čemu se podle dietoložky vyhnout?
Dietoložka specializující se na onkologii, Nichole Andrews, se podělila o své zkušenosti, jak správně volené stravovací návyky mohou pomoci v boji proti rakovině. Andrews, která se sama zotavila z onkologického onemocnění, se zaměřila na změny jídelníčku, které přispěly k jejímu uzdravení a nyní pomáhá dalším lidem chránit své zdraví.
V nedávném virálním příspěvku na TikToku, který zhlédlo přes 2,9 milionu uživatelů, Nichole zdůraznila, že vynechání určitých potravin z jídelníčku můž významně přispět k prevenci rakoviny. Jako registrovaná dietoložka s patnáctiletou praxí se specializuje na výživové poradenství pro onkologické pacienty a její doporučení jsou podložena jak osobními, tak odbornými zkušenostmi.
„Vím, jak úžasná a účinná výživa může pomoci přeživším dosáhnout lepších výsledků léčby a snížit riziko recidivy,“ sdílí ve svém videu, v němž upozornila klíčové potraviny, kterým se vyhýbá a doporučuje to i ostatním.
V první řadě zcela vyloučila alkohol, protože jakýkoli jeho příjem zvyšuje riziko vzniku až šesti druhů rakoviny. Dále varuje před zpracovaným masem, jako jsou párky nebo uzeniny, které přispívají k rozvoji kolorektálního karcinomu. Vyhýbá se také sladkým nápojům, protože obsahují prázdné kalorie, podporují ukládání tělesného tuku a mohou nepřímo přispět k riziku vzniku onemocnění.
Červené maso Nichole konzumuje jen v omezeném množství. Vyšší příjem je spojen s vyšším rizikem rakoviny tlustého střeva a konečníku. Místo toho dává přednost kuřeti, rybám a rostlinným bílkovinám. Mladá dieotoložka rovněž volí celozrnné výrobky jako je hnědá rýže, celozrnné těstoviny a chléb, protože obsahují více vlákniny. Ta je prospěšná pro trávení a prevenci rakoviny.
Pokud jde o nápoje, je opatrná i u kávy. I když ji miluje, preferuje varianty s nižším obsahem cukru a kalorií. Rostlinná mléka Nichole obvykle nepoužívá, protože mají nižší obsah bílkovin než kravské mléko, které navíc obsahuje prospěšný vápník.
Nichole Andrews také radí, aby si lidé objednávali menší porce nebo volili varianty s menším množstvím cukru a zdůrazňuje, že prevence rakoviny začíná udržováním zdravé tělesné hmotnosti a snížením nadbytečných kalorií. Důraz klade na konzumaci pestré stravy plné čerstvých a nezpracovaných potravin, vyvážený příjem bílkovin a omezení rizikových složek.
👍 👍 👍