Nejlepší prevence stařecké demence? Stačí si ohlídat jídelníček, radí expertka

Nejlepší prevencí demence a Alzheimera je podle experty vyvážený jídelníček
Nejlepší prevencí demence a Alzheimera je podle experty vyvážený jídelníček  (Autor: iStock.com)
Autor: kjm - 
25. září 2024
17:44

Stařecká demence a s ní spojená Alzheimerova choroba patří mezi neobávanější součásti stárnutí. Podle expertky se tomu však dá předcházet velice jednoduše, stačí si trochu ohlídat jídelníček! Zároveň je podle ní však důležité nepropadat moderním trendům, které by nemusely mít žádný pozitivní vliv. 

Bobule zlepšují kognitivní funkce, rybí tuk posiluje paměť, kari léčí Alzheimera. Podobných magických receptů je plný internet. Každou chvíli slyšíme o nové superpotravině, která by měla mít zázračné účinky na náš mozek. Podle expertky na stařeckou demenci a Alzheimerovu chorobu žádná kouzelná látka neexistuje. Radí ale, že riziko těchto děsivých onemocnění můžeme jídlem přeci jen výrazně snížit.

Profesorka June Andrewsová se práci s lidmi s demencí a Alzheimerem věnuje už po desetiletí. Na otázku, jak těmto problémům předcházet, se jí ptají lidé často. Odpověď je podle ní jednoduchá. „Co je dobré pro srdce, to je dobré pro mozek,“ vysvětlila pro deník Daily Mail.  Podle výzkumů totiž lidé s určitými zdravotními problémy, jako jsou vysoký krevní tlak, obezita a cukrovka, čelí mnohem většímu riziku stařecké demence. Podle Andrewsové je tedy jedním z nejlepších způsobů stravování takzvaná Středomořská dieta.

Ta spočívá především v omezení konzumace průmyslově zpracovaných potravin, velkému množství ovoce, zeleniny a semínek v jídeníčku a omezení alkoholu. Právě alkohol je podle profesorky jedním z největších důvodů poklesu poznávacích funkcí ve stáří. Varuje, že když člověk cvičí a zdravě jí, ale do toho se každý víkend opije do němoty, alkoholem kazí veškerou svojí předchozí snahu. „Ženy v mojí generaci rozhodně pily více než jejich matky. Jenže stále ještě nevíme, jaký dlouhodobý efekt může alkohol v takové míře mít,“ řekla.

 Velice důležité je podle ní také dostatečný přísun vitamínů a antioxidatů. „Je velmi těžké říct, která výživová skupina je nejdůležitější, ale ovoce a zelenina jsou opravdu klíčové,“ řekla. Podle studií jsou pro snížení rizika demence a Alzheimera dobré zelené potraviny, jako salát a špenát. Pro mozek je výborný i olivový olej.

Video  Zhubnout 10 kilo, to je magická hranice, na kterou se chce dostat velké množství lidí snažících se o zdravější životní styl. Co k tomu bude potřeba?  - .
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi