Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Muži v dětství dávali růstové hormony z mrtvol! Teď mu hrozí, že ho zabije nemoc šílených krav

(ilustrační foto)
(ilustrační foto)  (Autor: Twitter )
Autor: rc - 
18. února 2024
09:13

Brit Dave Richardson jako dítě dostával injekce, které obsahovaly růstové hormony získané z těl mrtvol. Později ho lékaři varovali, že injekce by u něj mohly vyvolat Creutzfeldtovu-Jakobovu nemoc, což je lidským ekvivalentem „nemoci šílených krav“. Nyní navíc sedmapadesátiletý muž dostal další zdrcující zprávu. Nová studie zjistila, že injekce mohly potenciálně způsobit Alzheimerovu chorobu.

Dave Richardson na injekce s růstovými hormony začal chodit, když mu bylo pouhých deset let. Lékař je tehdy doporučil jeho matce kvůli tomu, že byl Dave údajně na svůj věk příliš malý. Na injekce chodil až třikrát týdně. V té době injekce byly považovány za bezpečné. Mezi lety 1959 – 1985 dostalo injekce s růstovými hormony více než 1800 Britů. Nicméně ve svých třiceti letech se Dave dozvěděl, že injekce, které mu měly pomoci, by u něj mohly vyvolat velice vzácnou, avšak smrtelnou Creutzfeldtovu-Jakobovu nemoc. Jedná se neurodegenerativní onemocnění mozku, jenž obvykle způsobuje u pacienta smrt do jednoho roku. Téměř třicet let tak Richardson žil s vědomím, že by u něj každou chvíli mohla nemoc propuknout.

Ovšem nyní přišla další zdrcující zpráva. Průkopnická studie, kterou provedli vědci z University College London, zjistila, že injekce by u pacientů mohly způsobit Alzheimerovu chorobu. Jak uvádí britský deník Daily Mail, nejméně pět pacientů, kteří na injekce docházeli, dostalo Alzheimera daleko dříve, než je obvyklé. Nejmladšímu pacientovi bylo 38 let. „Každý musí na něco zemřít. Jen se snažím mít šťastný život. Nezáleží na tom, jestli je to Alzheimerova choroba nebo Creutzfeldtova-Jakobova nemoc,“ uvedl Richardson.

Video  Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají 
Video se připravuje ...

ivan ponocný ( 19. února 2024 12:52 )

to je zase kra vina. kdyby aspoň něco napsala

Vendy O ( 19. února 2024 00:27 )

Je někde k dispozici jeho výška? 👎

Celebrity-chachacha ( 18. února 2024 19:52 )

Zas další primitivní článek z GB.

Celebrity-chachacha ( 18. února 2024 19:51 )

Z bulváru ne !

Uživatel_5766095 ( 18. února 2024 11:41 )

Zda do těch dvou metrů vyrostl, se nedovíme.

Zobrazit celou diskusi