Rakovina tlustého střeva u mladých? Na vině jsou bakterie, které živíme energetickými nápoji!

Co stojí za nárůstem rakoviny tlustého střeva u mladých lidí? Vědci viní energetické nápoje.
Co stojí za nárůstem rakoviny tlustého střeva u mladých lidí? Vědci viní energetické nápoje.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: sgr, hpe - 
13. července 2024
13:14

Nastal další zlom ve výzkumu příčin rakoviny? Američtí vědci v nové studii možná odhalili, co napomáhá vzniku rakoviny tlustého střeva. Nejvíce riziková je podle nich vysoká konzumace cukru a nedostatek vlákniny. V dalším výzkumu se poukazuje na nebezpečný vliv taurinu v energetických nápojích.

Podle prezentace na největší světové konferenci o rakovině jsou mladí lidé náchylnější k mutacím a poškození, které vede k rakovině a je také méně pravděpodobné, že budou schopni bojovat proti růstu nádorových buněk.

Nové poznatky přicházejí v době, kdy se očekává, že se výskyt kolorektálního karcinomu mezi Američany mladšími 50 let zdvojnásobí od roku 2010 do konce desetiletí. Lékaři se snaží přijít na to, co stojí za rychlým vzestupem. Moderní stravovací návyky jsou jedním z faktorů, které hrají roli.

V abstraktu studie, která bude kompletní publikována na podzim roku 2024, tým z Ohio State University zkoumal genetické vzorky mladých lidí (mladších 50 let) a starších lidí s rakovinou tlustého střeva. Zjistili, že mladší pacienti se stravou s nízkým obsahem vlákniny a vysokým obsahem cukru produkují bakterii zvanou Fusobacterium, která způsobuje rychlejší stárnutí buněk.

Podle studie jsou buňky starší přibližně o 15 let než je biologický věk pacienta. Buňky jsou pak obecně náchylnější k mutacím a nejsou tak odolné vůči nádorům. „Údaje naznačují, že patogenní mikrobi mohou vyvolat zánět, který vede k urychlenému stárnutí u časného nástupu kolorektálního karcinomu,“ uvedli vědci.

Další studie pracovníků z University of Florida zkoumá negativní vliv energetických nápojů na lidský organismus v souvislosti se vznikem rakoviny. Vědci věří, že složka zvaná taurin vyživuje a podporuje růst škodlivých střevních bakterií jako je právě Fusobacterium. Podle deníku Daily Mail od března 2024 32 % dospělých ve věku 18 až 29 let pravidelně konzumuje energetické nápoje, což je druhý nejoblíbenější „doplňek stravy“ po multivitaminech.

Naopak vláknina zpomaluje uvolňování glukózy v krvi a podporuje zdravé střevní bakterie, které snižují zánět. Doporučuje se, aby dospělí přijímali 25 až 30 gramů vlákniny každý den. Většina Američanů však konzumuje jen asi 10 až 15 gramů vlákniny denně.

Není překvapení, že naše strava hraje klíčovou roli v prevenci rakoviny. Nové poznatky ale opět připomínají jak je důležité dbát na vyváženou stravu a omezit konzumaci nezdravých potravin.

Video  Nutriční epidemioložka popsala nebezpečí energetických nápojů. Jaká rizika se s nimi pojí?  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi