Jídelníček vychází z míst, kde se lidé dožívají nejvyššího věku. A strava na tom má obrovský podíl. „Sáhli jsme po něčem lety prověřeném, to znamená po stravování, které je už od konce 70. let označováno za jedno z nejlepších. A to je středomořská strava, která potvrzuje, že co se týče váhy a zdravotního stavu (především rizika kardiovaskulárních onemocnění), je jednou z nejlepších plus je ještě kombinována s recepty z takzvaných modrých zón, kde se lidé těší nejlepšímu zdraví a dožívají se nejvyššího věku,“ říká výživový guru Petr Havlíček (54).

A hned odmítá, že bychom měli jíst jen ryby, olivový olej a rajčata. Naopak, nabízí pestré recepty z dostupných surovin, při nichž nikdo nebude mít hlad. Vyzkoušejte nový jídelníček i vy!

Snídaně

Pečený batát s kurkumou a zázvorem

Suroviny na 1 porci: 1 středně velký batát, 1 lžička extra virgin olivového oleje, 1 lžička čerstvé, najemno nasekané kurkumy, 1 lžička čerstvého, najemno nasekaného zázvoru, 1 lžíce vlašských ořechů, 1 lžíce rozinek, 2 lžíce fety, rozdrobené.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat