Jídelníček vychází z míst, kde se lidé dožívají nejvyššího věku. A strava na tom má obrovský podíl. „Sáhli jsme po něčem lety prověřeném, to znamená po stravování, které je už od konce 70. let označováno za jedno z nejlepších. A to je středomořská strava, která potvrzuje, že co se týče váhy a zdravotního stavu (především rizika kardiovaskulárních onemocnění), je jednou z nejlepších plus je ještě kombinována s recepty z takzvaných modrých zón, kde se lidé těší nejlepšímu zdraví a dožívají se nejvyššího věku,“ říká výživový guru Petr Havlíček (54).

A hned odmítá, že bychom měli jíst jen ryby, olivový olej a rajčata. Naopak, nabízí pestré recepty z dostupných surovin, při nichž nikdo nebude mít hlad. Vyzkoušejte nový jídelníček i vy!

Snídaně

Miso polévka se zeleninou

Suroviny na 4 porce: 5 hrnků vody, 3 polévkové lžíce miso pasty, 1 a ½ lžíce neochuceného rýžového nebo bílého vinného octa, 1 velký stroužek česneku, kousek oloupaného čerstvého zázvoru, ½ kila pevného natural tofu nakrájeného na kostičky, 100 g čerstvých hub shiitake nakrájených na tenké plátky, 2 hrsti hráškových výhonků (microgreens), hrubě nasekaných (můžete použít i baby špenát či výhonky řeřichy), 6 nasekaných jarních cibulek, 2 lžičky sezamového oleje, 1 lžička sójové omáčky.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat