Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Íránský vědec: Výroba atomovky není složitá, nejvyšší vůdce Íránu možné sestrojení zakázal!

Autor: btk - 
14. dubna 2024
12:40

Íránský jaderný vědec Mahmoud Reza Aghamiri v prohlásil, že sestrojení jaderné zbraně není pro Írán nijak složité. Vědec to sdělil minulou neděli v místní televizi. Podle tamního nejvyššího vůdce Sajjida Alí Chameneího je však směřování k jadernému arzenálu problematické a tyto bomby jsou v zemi zakázané. Vydal totiž náboženský příkaz zvaný fatva. K věci se vyjádřil i západní představitelé.

Pozvání do íránské televize IRIB TV2 přijal minulou neděli významný íránský jaderný vědec Mahmoud Reza Aghamiri. V rozhovoru prohlásil, že sestrojení jaderné zbraně není pro Írán nijak složité. Země totiž podle něj disponuje vysokým atomovým potenciálem. 

Nejvyšší vůdce Íránu výrobu zakázal

„Když máte velké schopnosti, znamená to moc. Ale podle našeho vůdce Alího Chameneího to není směr, jakým by se Írán měl vydat.  Atomové bomby jsou zakázané. Ale co se týče jaderné kapacity, vyrobit takovou zbraň není složité. V jaderném reaktoru je řetězová reakce řízená. Jaderná bomba je zařízení, kde se řetězová reakce nekontroluje. Takže je mnohem jednodušší na výrobu,“ uvedl vědec.

Jak okomentoval server The Jerusalem Post, moderátor rozhovoru se v pořadu následně věnoval zmíněnému zákazu nejvyššího vůdce. Ten totiž vydal tzv. fatvu. Obecně se jedná se o nábožensko-politický příkaz, který zdůvodňuje určité jednání státu. Někteří odborníci na Írán ale tvrdí, že nejvyšší vůdce nikdy oficiální fatvu nevydal. Údajně nesplňuje důležitá kritéria.

Na výrobu atomovky nemá Írán znalosti, zní z USA

V úterý 9. dubna se k jadernému potenciálu Íránu vyjádřil také vysoký představitel amerického ministerstva obrany Colin Kahl. Země by podle jeho odhadů mohl vyrobit dostatek materiálu pro jednu atomovou bombu přibližně za 12 dní.

„Íránský pokrok je pozoruhodný. Ještě v roce 2018 by zemi trvalo asi 12 měsíců, než by dokázali vyrobit dostatek štěpného materiálu. Štěpný materiál je schopen udržet řetězovou reakci, jako je například uran,“ řekl Kahl.

Narozdíl od Aghamiriho američtí představitelé schopnostem íránských vědců nevěří. Jak situaci okomentoval server Daily Mail, země by sice během krátké doby dokázala vyrobit dostatek potřebného materiálu pro atomovou bombu, tamní vědci ale podle nich nemají dostatečné schopnosti, aby zvládli technologii zbraně.

Video  Írán zaútočil přímo na Izrael: Vyslal na něj drony a rakety!  - Sociální síť X - IDF
Video se připravuje ...

 

žanyn ( 15. dubna 2024 08:42 )

Ono vše není jen o atomu. Vždy je třeba se poučovat z historie.

emil stika ( 15. dubna 2024 06:34 )

tak to mají smůlu. v Izraeli jsou atomovek plné sklady

Zobrazit celou diskusi