Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Viktorka (2) s nemocí SMA dostala díky čtenářům Blesku nový vozíček: Teď jí na léčbu přispěli i sokolové!

Autor: pma - 
6. dubna 2024
15:37

Téměř před třemi lety přišla na svět malá Viktorka Veselá. Prvních několik měsíců nic nenaznačovalo, že by dívenka trpěla nějakými zdravotními obtížemi. To se změnilo po prvním roce jejího života, kdy jí lékaři diagnostikovali spinální svalovou atrofii (SMA) 2. typu, jejíž léčba je velmi nákladná. Díky výtěžku projektu Vánočního zázraku Blesku se Viktorka dočkala nového elekrického vozíku. Pomáhat se malé bojovnici snaží i jiní. O velikonočním víkendu se v Lovosicích uskutečnil charitativní turnaj pod záštitou TJ Sokol Terezín. Pro Viktorku se podařilo vybrat 45 tisíc korun!

Viktorka Veselá (2) z Břehoryjí na Litoměřicku se až do osmého měsíce vyvíjela jako běžné zdravé miminko. „Pak se ale uzavřela do svého světa a v roce se u ní objevil třes rukou. Přestala reagovat, mávat a podobně,“ popsala před časem pro Blesk maminka Veronika. Trvalo šest měsíců, než se lékařům podařilo odhalit skutečnou a děsivou diagnózu - spinální svalovou atrofii 2. typu.

V necelých 19 měsících holčička podstoupila genovou léčbu lékem Zolgensma, který zastavil další progresi, ale to, co nemoc v jejím tělíčku napáchala, je nevratné. Viktorka ztratila schopnost chůze a nedokáže sama vstát. Malá bojovnice ale každý den poctivě cvičí a rehabilituje. Léčba je bohužel velmi nákladná. Celkové roční náklady na léčbu dítěte s SMA se pohybují od 500 tisíc až do 1,5 milionu korun.

Viktorce se tak kromě rodiny snaží finančně pomáhat i široká veřejnost. Tělocvičná jednota Sokol Terezín pro malou dívenku o uplynulém velikonočním víkendu uspořádala charitativní hokejové utkání. Během turnaje se podařilo vybrat částku 45 tisíc korun. 

„Chtěla poděkovat všem hokejovým týmům, kteří se zúčastnily, také těm kdo mě přišli podpořit, nesmírně si toho vážím. Bohužel nebyl čas na to, abych s každým z vás prohodila pár slov, ale věřte, že jsem za Vaši přítomnost moc vděčná. Děkuji ze srdce,“ vzkázala za Viktorku její rodina na sociální síti. 

Viktorce před časem pomohli i čtenáři Blesku. Ti díky úspěšnému projektu Vánoční zázrak Blesku pomohli vybrat 242 tisíc korun, za které si pak Viktorka mohla pořídit elektrický vozík, který jí velmi usnadní pohyb. 

„Nejdřív jsem trochu pochybovala. Přeci jen na náš Zázrak jsme potřebovali nejvíc peněz ze všech zázraků Blesku. Ale pak začaly dary naskakovat. Lidi jsou úžasní,“ svěřila se Blesku po složení potřebné částky dojatá maminka. 

Video  Vánoční zázrak - odevzdání vozíku v redakci Blesku  - David Turek, Daniel Kristl
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi