Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Tragické výročí velkého přátelství: Velikonoční závod byl pro Hanče s Vrbatou před 111 lety tím posledním

Autor: rv - 
1. dubna 2024
05:00

Jeden druhému pomohl v tísni v horách, oba zaplatili cenu nejvyšší. Velikonoční mistrovský lyžařský závod na 50 kilometrů před 111 lety měl být vrcholem a zároveň derniérou kariéry Bohumila Hanče (†26) . Na lyžích si ale doběhl pro smrt. Snahu o záchranu kamaráda nepřežil ani Václav Vrbata (†27). Původně měl přitom přihlížet Hančovu triumfu…

Bylo Velikonoční pondělí roku 1913 a u Labské boudy v Krkonoších ráno odstartoval mistrovský lyžařský závod v běhu na 50 kilometrů. Téměř jarní počasí vedlo některé závodníky k tomu, že na start nastoupili jen lehce oblečení.

Jenže hory chyby neodpouští. Záhy předvedly, co dokážou. Prudce se ochladilo, začalo pršet, déšť se změnil ve sněhovou vánici.  

Poslední triumf

Závodníci to postupně vzdali. Všichni, až na jednoho. Bohumil Hanč zůstal na trati sám. Pozval totiž Václava Vrbatu, aby viděl jeho triumf. Pak chtěl se závoděním skončit, jak slíbil své těhotné ženě. Oba muži se znali roky, vojna z nich udělala kamarády na život a na smrt. A to doslova.

Hanč jako jediný pokračoval v závodu. Jeho kamarád mu vyrazil na pomoc. Oba se setkali, Vrbata mu dal kabát a čepici, Hanč poté běžel směrem k Labské boudě. Vrbata se za ním po chvíli vydal, měl o kamaráda strach. Živí už se ale nesetkali.

Pomoc přišla pozdě

Vysíleného polomrtvého Hanče našel na Zlatém návrší další ze závodníků Emerich Rath (†79). Přivedl z Labské boudy pomoc, tam vyčerpaného Hanče přivezli na saních. Zachránit se jej už ale nepodařilo, selhalo mu srdce.  

Nepřežil ani Vrbata. Toho zachránci našli na místě pojmenovaném na jeho počest Vrbatovo návrší.  „Tenhle tragický příběh ryzího přátelství ukázal, jak moc je potřeba mít na horách organizované horské záchranářství,“ uvedla Horská služba na svém facebookovém profilu.

Svátek horských záchranářů

 „Pátrání po ztracených v horách, nehledě na povětrnostní podmínky, transporty v těžkém terénu a péče o osoby, které se díky shodě okolností dostaly v horách do ohrožení života. To vše je obsaženo v tisících příběhů zachráněných lidí, kterým členové Horské služby pomohli za 89 let své existence,“ popsala Horská služba.  

„Zároveň je tento den vždy poněkud slavnostnější pro horské záchranáře. Ti jej slaví, jako Den Horské služby,“ stojí ve facebookovém příspěvku. Jako každoročně si tragický příběh lidé připomněli u Mohyly Hanče a Vrbaty.

Smutný osud hrdiny

Smutným hrdinou je pak Emerich Rath. To on našel totálně vyčerpaného Bohumila Hanče a přivedl pomoc. Život všestranného sportovce a jednoho z prvních lyžařů v Čechách ale nabral po roce 1948 smutný spád. Komunistickému režimu se nadšený tramp a sportovec nehodil do krámu.

Obchod mu zabavili, skončil ve vězení, po několika životních kotrmelcích dokonce jako bezdomovec. Jenže to bylo pro tehdejší mocipány nepřípustné. Byl umístěn do domova důchodců, nakonec zemřel na infarkt. Před 20 lety mu byla olympijským Českým klubem fair play posmrtně udělena zvláštní cena.

Video  Blesk Podcast: Film Poslední závod otevírá krkonošskou tragédii.  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jiří Zvěřina ( 1. dubna 2024 11:59 )

Co byste chtěl po absolventech 3.B třídy...

Uživatel_5594473 ( 1. dubna 2024 11:23 )

natočili o tragédiji film moc smutné. 😨

Kapsa Kapsik ( 1. dubna 2024 10:39 )

A co tam bylo śpatnē.? Jsem to nećetl drive..

krapotkin ( 1. dubna 2024 09:28 )

Čtu si to znova asi po hodině a už si to opravili. Jóóó Správná češtin to je moje.

fjdksla ( 1. dubna 2024 06:05 )

Před 111 lety zemřeli HANČE s Vrbatou- z redaktora OKAMŽITĚ!!! udělejte nezaměstnaného!!!

Zobrazit celou diskusi