Podvodných telefonátů, takzvaného vishingu (=voice phishing), kterými se podvodníci snaží dostat k údajům, jež by jim umožnily vybílit konto obětí, neustále přibývá. A teď se jednou z těch, koho se pokoušeli ošálit, stala právě Kateřina Brožová.

„Volali mi dva údajní pracovníci ze dvou různých bank – ČSOB a KB. Tvrdili, že někdo používá mé účty nebo kartu k platbě bez mého vědomí,“ popisuje situaci herečka, která naštěstí zachovala chladnou hlavu a pokusila se podezřelý telefonát ověřit. „Na banální otázky ohledně čísel, jmen, dat, adresy neodpověděli... Jen nervózně mleli dokola totéž,“ říká šokovaná herečka.

Nejvíc ale Kateřinu Brožovou zarazilo, že podvodníci měli některé informace o jejích účtech správné! „Některé údaje skutečně věděli! Pozor, jde o podvodníky, chtějí z vás vytáhnout více dat a pak zneužít! Volají ale ze skutečných čísel,“ bije na poplach herečka, která naštěstí na lep šejdířům nesedla.

Video
Video se připravuje ...

Kateřina Brožová pohřbila Jordyho: Bolest a slzy... Markéta Reinischová, Daniel Kristl

Herečce se v poslední době lepí smůla na paty. Loni zůstala uvězněná v obchodním domě, na začátku roku zase tragicky přišla o milovaného pejska Jordyho. Ten utekl z kliniky, kam ho Brožová dala na hlídání kvůli dovolené, a srazil ho vlak. To herečku absolutně zdrtilo. Nedávno pak trnula strachy i o druhého pejska, jezevčíka Maxíka. Ten kvůli problémům s dýcháním skončil na kyslíku a musela mu dávat antibiotika.

Asi aby si vyčistila hlavu, odjela herečka do zahraničí, kde se jako milovnice koní setkala s britskou olympijskou legendou, jezdcem Johnem Whitakerem (68). Teď herečka jen doufá, že všechny peripetie má za sebou a blýská se na lepší časy...

Jak se bránit podvodníkům

Když se někdo nechá napálit a předá podvodníkům přístupové údaje k účtům, následky mohou být nedozírné. „Kriminalisté zaznamenávají případy podvodů s milionovými škodami. Pachatelé přicházejí s novým způsobem vylákání peněz, který je pro oběť velmi obtížné odhalit,“ varuje Police ČR a nabádá k maximální obezřetnosti, komu lidé sdělují citlivé informace o svých účtech. Uživatelé chytrých telefonů s elektronickým bankovnictvím by každého, kdo se vydává za jejich bankéře, měli požádat, aby se identifikoval prostřednictvím bankovní aplikace či bezpečnostního klíče.

Fotogalerie
69 fotografií