Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Milošovi se v noci zastavilo srdce! Táta tří dětí potřebuje léčbu kmenovými buňkami

Autor: pma - 
24. února 2024
05:00

Otec tří malých dětí, osmatřicetiletý Miloš, byl odjakživa plný energie. Tělem i duší byl muzikant a svou lásku k hudbě předával i ostatním. Na konci roku 2022 se ale jeho rodině obrátil život vzhůru nohama. Milošovi se v průběhu noci zastavilo srdce. Dlouhé minuty ho oživovala jeho žena Karolína společně s nejstarším synem, než přijeli záchranáři. I když se Milošovi podařilo přežít, došlo u něj k neurologickému poškození mozku a musí absolvovat náročnou a nákladnou léčbu. 

Na Vánoce roku 2022 rodina osmatřicetiletého Miloše zřejmě nikdy nezapomene. Muži během noci přestalo bít srdce a začal dlouhý boj o jeho život. „Oživovala jsem ho já, nejstarší syn mi pomáhal, než přijely záchranářské jednotky,“ popsala Blesku manželka Karolína. Po převozu na ARO FN Hradec Králové byl uveden do umělého spánku a připojen na plicní podporu. 

Děsivá slova lékařů: Už se neprobere!

Šance na přežití nebyly podle lékařů vysoké. Miloš svůj boj o život ale nevzdal. „Hledali jsme pro manžela to nejlepší. Naše volba nakonec padla na pracoviště následné intenzivní péče v Praze,“ osvětlila manželka.

Miloš prodělal neurologické poškození mozku. Po několikaměsíční hospitalizaci v Praze byl převezen na dlouhodobou intenzivní ošetřovatelskou péči do Chrudimi, kde strávil další měsíce. „V létě nám lékaři řekli stanovisko, že manžel se s největší pravděpodobností neprobere, s čímž jsme se nemohli smířit a tak tchán začal hledat další varianty, jak manželovi pomoci,“ popsala těžké chvíle paní Karolína. 

Na konci loňského roku proběhla u pacienta první dávka kmenových buněk. Ihned poté byl pan Miloš převezen do neurorehabilitačního centra ARCADA v Ostravě. „Od začátku ledna manžel rehabilituje, bohužel stále je v v tzv. vigilním kómatu,“ dodala smutně manželka. 

Lidé, kteří jsou ve vigilním koma jako pan Miloš, v důsledku vážného poškození mozku trpí hlubokou poruchou vědomí. Pacienti často vypadají, jako když bdí. Dokáží polykat či žvýkat, nejsou ale schopni ovládat své svěrače a není možné s nimi navázat kontakt. 

Půl milionu korun

Situace je pro jeho rodinu velmi náročná. Kvůli léčbě museli Milošovi rodiče zanechat své dosavadní práce a převzali každodenní péči o něj. Léčba v zahraničí a pobyt v neurorehabilitačním centru ARCADA v Ostravě jsou pro rodinu finančně náročné.

Příbuzní se tak rozhodli založit skrze platformu Donio veřejnou sbírku. V té se během pár dní podařilo vybrat necelý půl milion korun a další dary stále přibývají. 

Hohenegr ( 24. února 2024 15:28 )

Kolikrát se byl zachránit?

amerlock ( 24. února 2024 11:56 )

to pod tvým číslem píší příspěvky 2 různí lidé?
Přečti si svůj komentář dole pod krugou a hned tady pod mým a to mi nějak neštymuje 👎

Uživatel_5696515 ( 24. února 2024 10:58 )

Jste se zadrhl někdy v socialismu ne? Kde jste přišel na to že stát se má o lidi postarat. Ne, Každý se stará sám o sebe. Stát se o ni postará tak, že mu vyplatí důchod. Tím to končí.

Uživatel_5696515 ( 24. února 2024 10:57 )

Z níže uvedených příspěvků mi je na zvracení

ginkognito ( 24. února 2024 10:33 )

Přesně. V některých případech je zbytečné dávat naději a ještě somrovat peníze.

Zobrazit celou diskusi