V Praze nyní platí vyhláška z roku 2020, která na celém území hlavního města zakazuje takzvanou „technickou hru čili automaty. Provozovatelům postupně končí licence na jednotlivé přístroje, a tak by během letošního roku měla z hlavního města zmizet poslední „bedna“.

Jenže Praha za tuto vyhlášku z roku 2020 schytává od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) jednu pokutu za druhou. Tehdejší radní Hana Kordová Marvanová (STAN) totiž předložila vyhlášku, která zakazuje automaty na celém území hlavního města. Jenže v otázce takzvané živé hry, tedy rulety, karet a podobných her, vyhláška ponechala jednotlivým městským částem pravomoc rozhodnout o případném zákazu samostatně. A tak na různých místech platí různá pravidla, a přestože jsou pro jednotlivé městské části pravidla stejná, ÚHOS rozhodl, že je tento krok diskriminační a napálil Praze pokutu 2,4 milionu korun. Ta podala správní žalobu a trvá na tom, že současná vyhláška je v pořádku.

Marvanová by proto v Preze nejraději viděla plošná zákaz hazardu. „Můj návrh je reakcí na to, že nyní pod různými záminkami, včetně stanovisek Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), chce část zastupitelů z opozice i koalice vrátit do Prahy hazard, včetně automatů. Pokud bude vyhláška znovu otevřena, a zatím to vypadá, že ano, předložím svůj návrh, ke kterému mě inspirovala Plzeň, která tak učinila. Tímto by se vyřešila problematika hazardu jednou provždy. Navrhované řešení by navíc neodporovalo rozhodnutím antimonopolního úřadu a Praha by za ni nemohla dostat pokutu.

Rok čekání

Aby se do budoucna předešlo dalším pochybnostem, chce Praha připravit novelu vyhlášky o hazardu, ale už rok se čeká, až ji předloží legislativní výbor, jehož předsedkyní je Kateřina Arnotová. Právě na její nečinnost si stěžují kolegové ze zmiňovaného výboru.

„Bohužel se ukazuje, že někteří předsedové výboru jsou jen úlitbou koaliční smlouvě. Pokud je někdo uvolněný předseda výboru, měl by se tomu věnovat na plný úvazek, to ale u paní Arnotové při veškeré úctě nevidím. Tisků má výbor minimálně, přitom v oblasti legislativy bychom mohli být jako město iniciativní. U některých věcí jsme se za rok nepohnuli z místa, jako například u vyhlášky k hazardu, jiné věci výborem ani neprošly, jako například zákon o obcích a 5x zvýšení finančních limitů pro rozhodování městské rady,“ sděluje Blesku opoziční zastupitel a člen legislativního výboru Patrik Nacher (ANO).

Situaci vidí podobně i jeho kolegyně ze SPOLU Jana Těmínová: „Paní Arnotovou znám jen jako předsedkyni Výboru pro legislativu, veřejnou správu a transparentnost ZHMP, jsem členkou tohoto výboru. Vadí mi vzájemné posílání vzkazů mezi členy koalice přes média, proto se omezím jen na konstatování, že z jejího řízení práce výboru jsem zklamaná. Nic takového jsem dosud nezažila. Mrzí mě, že kvůli tomu výbor při řešení některých důležitých agend nefunguje tak efektivně, jak je potřeba a jak by si Pražané zasloužili. Přitom se na jeho jednáních scházejí zkušení komunální politici i právníci.”

Na vině je koaliční neshoda

Sama Arnotová ale kritiku svých kolegů odmítá. „Škoda, že kolegové mi tuto kritiku neřekli přímo  a řeší ji přes media. Výbor se schází pravidelně, nekonal se pouze jednou, kdy mi kolegové nevyšli vstříc a nesouhlasili s posunutím termínu. Měli jsme i jedno jednání výboru, které se z důvodu dlouhé diskuze právě k vyhlášce o regulaci hazardních her muselo přerušit a pokračovat v dalším termínu, nakonec debata trvala témeř pět hodin,“ vyvsětluje Arnotová

„Jednání o vyhlášce  jsme zatím nedokončili, nikoli z důvodu nečinnosti, ale z důvodu neexistence koaliční shody. Starostové jsou aktivní a chtějí změnit tu část vyhlášky, která se týká živé hry a u které ÚOHS namítá její rozpor se soutěžním právem. A nadále trváme na dosavadním zákazu provozování technických her tedy automatů. Na tom se s některými partnery neshodneme,“ uzavřela Arnotová.

Video
Video se připravuje ...

Prostor X: Rozhovor s Patrikem Nacherem Reflex.cz

Fotogalerie
17 fotografií