Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Led jen pro bohaté: Podnikatel ho dováží z Grónska pro smetánku v Dubaji

Autor: štt - 
12. ledna 2024
16:55

Dubaj je bezesporu symbol vší pompéznosti a okázalosti. Najdeme zde největší umělý ostrov, nejvyšší hotel na světě nebo třeba nejdelší krytou sjezdovku. Dopřát si zde můžete i koktejl, jehož základní ingredience – led – za vámi putovala přes půlku světa.

V Grónsku, odkud společnost Arctic Ice pochází, se led z ledovce běžně užívá. Jeho výhodou je, že v něm nejsou žádné vzduchové bublinky, a proto taje pomaleji. Dále se jedná o křišťálově čistou vodu, která nemohla být kontaminována žádnou lidskou činností. I za tyto detaily jsou zbohatlíci ochotní si připlatit.

Majitel firmy Malik V. Rasmussen  kupodivu není první, kdo s tímto na první pohled ztřeštěným podnikatelským nápadem přišel. Je však prvním, komu se podařilo uspět. Za rok 2022 se mu podařilo vyexpedovat na 20 tun arktického ledu.

Cesta z grónského přístavu Nuuk až do Dubaje trvá devatenáct dní. Trajekt za tu dobu zdolá na necelých sedmnáct tisíc kilometrů. Úvodní část trasy vede přes Atlantický oceán do dánského Aarhusu. Odtud se plaví přes Lamanšský a Gibraltarský průliv až k Suezské šíji. Následně obepluje celý Arabský poloostrov, než nakonec zakotví u břehů Emirátů.

Nelze se divit, že v době probíhající klimatické krize tento byznys vyvolal řadu kritických reakcí. Vedení společnosti se však brání. Podle listu The Guardian zpracovávají pouze úlomky ledovce, které loví pomocí speciální ponorky, a nenarušují tak jejich samotnou strukturu a celistvost.

Navíc se firma plánuje stát uhlíkově neutrální. Oxid uhličitý vyprodukovaný během těžby a převozu chtějí nahradit kompenzovat do obnovitelných zdrojů energie. V neposlední řadě argumentují ekonomickou nesoběstačností Grónska, jehož více než polovina příjmů pochází z dánské státní kasy.

Video  Nejdražší koktejl na světě  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi