Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zatmění měsíce, polární záře i meteorické roje: Jaké astronomické zázraky nás čekají v roce 2024?

  • Autor: kur - 
    30. 12. 2023
    16:01

    Pod oblohou se pro nás v roce 2024 chystá doslova hvězdná podívaná! Meteorické roje, polární záře, setkání planet s Měsícem a částečné zatmění Měsíce nás vtáhnou do kouzelného světa vesmíru. Nenechte si ujít tyto nebeské divy a buďte připraveni na fascinující rok plný astronomických událostí! Na co se můžete těšit v roce 2024?

  • 1.Hvězdná podívaná v roce 2024

    Nadcházející rok si pro nás připravil setkání Měsíce s planetami sluneční soustavy, bleskové záblesky polárních září, které nám ukáží, jak krásná může být naše obloha, a samozřejmě opětovné zatmění Měsíce, které nás doslova zatíhne do tajemství vesmíru. Rok 2024 nám slibuje neskutečnou nebeskou podívanou, která nás bude držet v napětí až do posledního okamžiku, informují vědci z Astrofyzikální ProGResy z Opavy

    K dechberoucím úkazům nám pomůže vysoká aktivita Slunce, což může znamenat zvýšené šance na polární záře viditelné i z našeho území, tak jak k tomu bylo v průběhu roku 2023. Ve vybraném seznamu najdete nejzajímavější vesmírné úkazy

  • 2.Meteory ze ztraceného souhvězdí

    Skoro tradičně každý rok začíná s jedním z nejbohatších vesmírných úkazů noční oblohy, zvaný Kvadrantidami. Zmíněnou podívanou můžete zhlédnout přibližně pravidelně v období od 1. do 10. ledna. Jedná se totiž o jeden z největších meteorologických rojů celého roku, tak si ho rozhodně nenechte ujít. Při dobrém počasí, lze počítat s 60-80 meteority za hodinu! Bohužel ideálnímu pozorování nebude zcela přát úplněk. Svou intenzitou měsíční svit přezáří noční oblohu a může zapříčinit, že roj neuvidíme v celé kráse. Astrologové předpovídají vrchol aktivity v noci ze 3. na 4. ledna 2024 okolo 10. hodiny po rozednění.

    Maximum meteorického roje Kvadrantidy Maximum meteorického roje Kvadrantidy | Petr Horálek/Fyzikální ústav v Opavě

  • 3.Úplné zatmění Slunce v Mexiku, USA a Kanadě

    Pro všechny vášnivé přírodní nadšence přichází po dlouhé odmlce (od roku 2009) nevídaná událost. Příští rok můžeme očekávat úplné zatmění Slunce již 8. dubna 2024! Dokonce se má konat za maximální sluneční aktivity, což nabízí ojedinělý pohled zatmění a na fascinující doprovodné fyzikální jevy zvané koróny.

    Tuto jedinečnou příležitost si nemůžete nechat ujít! Datum je nastaveno na 8. dubna 2024, ať už jste fanoušci astronomie, nebo jen milovníci nezapomenutelných přírodních divů, toto zatmění slunce slibuje nevídanou podívanou. Zatmění potrvá celých 4 minuty a 28 sekund, což už je na poměry úplných zatmění Slunce dosti dlouhé. 

    Bohužel za touto úchvatnou podívanou budete muset vyrazit na dalekou cestu přes Atlantik. Zatmění bude totiž převážně nad Tichým oceánem, odkud bude putovat přes Střední a Severní Ameriku. 

    Detail sluneční koróny při úplném zatmění Slunce 20. dubna 2023. Koróna je velmi členitá kvůli rostoucí sluneční aktivitě Detail sluneční koróny při úplném zatmění Slunce 20. dubna 2023. Koróna je velmi členitá kvůli rostoucí sluneční aktivitě | Petr Horálek (Fyzikální ústav v Opavě), J. Kujal, M. Hlaváč, T. Slovinský a P. Komárek (Hvězdárna Pardubice)

  • 4.Kouzelné světlo zvířetníku

    Pokud jste náhodou při večerní procházce oblohou zahlédli tajemný kužel mlhavé záře nad západním obzorem, tak jste možná zahlédli fascinující přírodní jev známý jako Zvířetníkové světlo. Tato mystická záře, odvozená od zvířetníkových souhvězdí, rozjasňuje noční oblohu díky prachu soustředěnému v rozsáhlém disku blízko Slunce.

    Tento kuželovitý záblesk se v období od konce března do začátku dubna vynořuje na tmavé obloze a vytváří dechberoucí kompozici s Mléčnou dráhou, která se obloukem vine až k hvězdokupě Plejády. Každoročně se na severní polokouli mnoho fotografů snaží zachytit tuto jedinečnou parádu.

    V roce 2024 bude tato přírodní přehlídka ještě výjimečnější, protože ke zvířetníkovému světlu se přidá jasná planeta Jupiteru, kterou je možné pozorovat i prostým dalekohledem. Tento astronomický spektákl bude umocněn každým dalším dnem, kdy se Jupiter a Uran budou úhlově přibližovat. Nejlepší jarní období v roce 2024 pro vyhlížení zvířetníkového světla nastane mezi 27. březnem a 10. dubnem.

    Světlo je bohužel přibližně 70x slabší než obloha v přezářených velkoměstech, a proto je nutné se k jeho spatření pozorovací místo, kde neruší ani světelný smog, ani případná mlha.

    Zvířetníkové světlo Zvířetníkové světlo | Petr Horálek
  • 5.Prach Halleyovy komety

    Každoroční návštěvy Halleyovy komety přináší Zemi dvojitou dávku ohromujícího spektáklu v květnu a říjnu. Při svém průletu kolem Slunce sebou přinese proud „fotogenické šňůry“ ledo-prachového proudu. Známou kometu, lze sledovat 5. a 6. května 2024 časně ráno. Podmínky pro pozorování budou takřka ideální, proto si rozhodně tuhle podívanou nenechte uletět.

    V pondělí 21. října a v úterý 22. října 2023 nás čeká fascinující přírodní show v podobě meteorického roje Orionidy. Tento pravidelný úkaz má svůj původ v prachu z Halleyovy komety. I když maximum aktivitu roje v roce 2024 souzní s Měsícem ve fázi čtyř dní po úplňku, což může ztlumit intenzitu pozorování, stále se můžeme těšit na jasné meteory z úlomků této slavné komety. Jejich aktivita je rozložena poměrně dlouhým obdobím, trvajícím od 2. října do 7. listopadu, což znamená, že pozorovatelé mohou spatřit zajímavé meteorické úkazy několik nocí před dosažením maxima.

    Maximum meteorického roje Orionidy v roce 2020 nad východoslovenskými sopkami. V roce 2024 bude při pozorování Orionid rušit svit Měsíce Maximum meteorického roje Orionidy v roce 2020 nad východoslovenskými sopkami. V roce 2024 bude při pozorování Orionid rušit svit Měsíce | Petr Horálek/Fyzikální ústav v Opavě

  • 6.Uvidíme „Modrý úplněk“?

    Pod pojmem „modrý úplněk“ se schovává další z nadcházejících přírodních úkazů, na který se můžete v roce 2024 těšit. Nemá ale nic společného s modrou barvou. Původem je zavádějící anglický výraz „once in a blue moon“, což volně přeloženo znamená „jednou za uherský rok“. Tento výraz nám připomíná, že se jedná o tak vzácný jev, že se může vyskytnout i jednou za život.

    Skutečně do modra zabarvený Měsíc se na obloze objevit může, ale nesouvisí to nijak s fází Měsíce nebo datem v kalendáři. „Do modra“ se Měsíc zabarví před zraky jeho pozorovatelů jen ve vzácných případech. Nejčastěji za to může popel, který se do zemského ovzduší dostane při velkém požáru či silné sopečné erupci. Známý je případ z roku 1883, kdy indonéská sopka Krakatoa vyvolala tak silnou erupci, že ji vědci svou silou přirovnali k atomové bombě. Popel z exploze vystoupal do atmosféry až 80 kilometrů. Lidé proto byli svědky zabarveného Měsíce na mnoha místech na světě i několik dní v kuse.

    I když není pravděpodobné, že zahlédneme doopravdy „modrý úplněk“, i tak se nám naskytne výjimečná podívaná zarudlého měsíce, která nastane v pondělí 19. srpna 2024 ve 20:28.

    Modrý úplněk Modrý úplněk | Petr Horálek/Fyzikální ústav v Opavě
  • 7.Mléčná dráha a Saturn

    Jedinečný pohled do naší galaxie se naskytne pozorovatelům v září. Letní obloha nám přinese podívanou na nejkrásnějšího úsek Mléčné dráhy. Vyhlížet Mléčnou dráhu bude naprosto kouzelné, zejména ve chvíli, kdy jí nebude nekonkurovat měsíční svit. Pro ty, kteří se dostanou daleko od měst a uniknou světelnému znečištění, se otevírá pohled na stříbřitý pás hvězd s bohatými strukturami, které se táhnou až k jižnímu obzoru. Díky naší poloze se nám totiž otevírá pohled přímo do srdce naší galaxie.

    V září budeme mít možnost pozorovat i planetu Saturnu, která se bude nacházet na obloze celou noc. Nejpříznivější podmínky nalezneme v opozici se Sluncem, které nastanou 8. září 2024 v 6:27. Saturn bude snadno viditelný i pouhým okem. Tato planeta však naskytne radost nejen prostým pozorovatelům, ale i pro majitele menšího hvězdářského dalekohledu či návštěvníky hvězdáren. Pohled do centra naší galaxie vám tak poskytne neopakovatelný zážitek spojený s prstencovým gigantem sluneční soustavy.

    Pohled do letní Mléčné dráhy nad Sečskou přehradou. Pohled do letní Mléčné dráhy nad Sečskou přehradou. | Petr Horálek/Fyzikální ústav v Opavě

  • 8.Částečné zatmění měsíce

    Pro všechny, kteří vstávají velice brzy ráno přinese 18. září unikátní podívanou. Ve tři čtvrtě na pět ráno budou svědky částečného zatmění Měsíce. To bude si ce procentuálně malé, ale oproti mnoha jiným jevům ho bude možné pozorovat pohodlně bez jakékoliv techniky. Pozor ale! Nacházet se musíte v západní polovině Česka - na východě a na Slovensku Měsíc stihne zapadnout než k zatmění dojde.

    „Při maximální fázi ve 4 hodiny 44 minut SELČ se ponoří měsíční kotouč do jižní poloviny zemského stínu 8,5 procenty svého průměru,“ prozrazují vědci z opavské Astrofyzikální ProGResy. To se někomu může zdát jako velmi málo zajímavý úkaz, opak je ale pravdou. V současnou chvíli bude totiž probíhat jeden z úhlově největších úplňků v roce - bude se tedy jednat lidově řečeno o zatmění superúplňku!

    Simulační snímek maximální fáze částečného zatmění Měsíce 18. září 2024. Simulační snímek maximální fáze částečného zatmění Měsíce 18. září 2024. | Petr Horálek/Fyzikální ústav v Opavě.

  • 9.Velký úplněk

    Jako každý rok, tak i v roce 2024 nás čeká dechberoucí zážitek Velkého úplňku. V tento speciální okamžik, který připadne na čtvrtek 17. října 2024 ve 2:47, se Měsíc přiblíží nejvíce k Zemi, dosahujíc v té chvíli své maximální velikosti v průběhu celého roku. V tomto okamžiku bude Měsíc vysoko nad obzorem a od Země ho bude dělit 357 172 km. Samotná fáze úplňku se odehraje ve 13:27, avšak kvůli velkému Měsíci bude mít smysl jej pozorovat a fotografovat časně ráno při západu Měsíce, okolo 7. hodiny, nebo večer při jeho východu, okolo 18. hodiny. Tento výjimečný jev slibuje příležitost si ulovit fascinující fotografie.

    Velký úplněk Velký úplněk | Petr Horálek/Fyzikální ústav v Opavě
  • 10.Zimní rojení meteorů za úplňku

    Jedním z posledních kouzelných kosmických úkazů bude meteorický roj v roce 2024 Geminidy. Na prosincové obloze se objevuje již za večerního soumraku a postupně stoupá vysoko nad jižní obzor během noci, dosahujíc vrcholu po půlnoci. Největší aktivitu meteorů lze očekávat mezi půlnocí a 4. hodinou ranní. Jsou známé svou pomalou rychlostí a často vysokou jasností.

    Nejlepší podívaná připadá na noc ze 13. na 14. prosince ve 2:00. Bohužel, v roce 2024 bude Měsíc v té době ve fázi téměř úplného úplňku, což znamená, že jeho svit sníží pozorovatelnost meteorů. Navzdory tomu se však vyplatí vyhlížet zejména v druhé polovině noci, mezi půlnocí a 4. hodinou ráno, kdy bude souhvězdí Blíženců na svém vrcholu a frekvence meteorů by mohla dosáhnout až 40 za hodinu.

    Maximum meteorického roje Geminid v roce 2018 nad Sečskou přehradou Maximum meteorického roje Geminid v roce 2018 nad Sečskou přehradou | Petr Horálek

Michelin ( 30. prosince 2023 17:02 )

Mně by stačilo , kdyby Péťa i svou partou šly někam ... 👎

Zobrazit celou diskusi