Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Impozantní podívaná: Američané si užívají zatmění Slunce. Další takové zažijí až roku 2039

Autor: ČTK - 
14. října 2023
20:18

Zájemci o neobvyklé přírodní úkazy napříč celým americkým kontinentem dnes pozorují prstencové zatmění Slunce. Měsíc při něm při pohledu ze Země zakryje téměř celé Slunce, zbyde jen zářící okraj - prstenec. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) k jevu uspořádal přímý přenos s odborným komentářem.

Jev jako první viděli lidé ve státě Oregon na severozápadě USA, pak přijdou na řadu pozorovatelé v amerických státech Nevada, Utah, Nové Mexiko a Texas. Jev bude patrný také v několika zemích Střední Ameriky a jako poslední se ho dočkají Brazilci. Na některých místech by výhled mohla zkazit oblačná obloha nebo mlha, píše agentura AP.

Přechod Měsíce přes Slunce trvá zhruba dvě a půl až tři hodiny. Nejzajímavější prstencový okamžik je viditelný asi tři až pět minut. Délka jevu závisí na místě pozorování.

Lidé se sjíždějí na místa, která jsou vyhlášená dobrým výhledem, jako je například národní park Bryce Canyon v Utahu. Zatmění je také obchodní příležitostí pro prodejce speciálních zatemňovacích brýlí, které jsou pro pozorování jevu nezbytné. Vědci dnešek chápou jako příležitost pro osvětu i jako zdroj nových poznatků o Slunci, zaznělo ve vysílání NASA.

Stejný jev bude opět viditelný na jižním cípu Jižní Ameriky za rok, Antarktida se ho dočká v roce 2026 a nad USA bude znova až v roce 2039.

Zobrazit celou diskusi