Úkaz v Česku začal v 11:11 středoevropského času, kdy se z pravého kraje začala do slunečního disku „zakusovat“ silueta tmavého Měsíce v novu. Maximum jevu v Česku podle astronoma Petra Horálka z Fyzikálního ústavu v Opavě nastalo mezi 12:14 až 12:27 SELČ, podle polohy pozorovatelů. Částečné zatmění skončí kolem 13:30.

Při pozorování zatmění Slunce si musí lidé chránit zrak. Měli by použít speciální brýle a filtry, které zakoupí ve hvězdárnách, či svářečský filtr stupně 14 a výše. Na hvězdárnách jsou podle Horálka připravené dalekohledy opatřené ochranou.

Česko čeká zatmění Slunce: Kdy a kde pozorovat? Nezapomeňte si chránit oči
Autor: Blesk

V Praze společná pozorování pořádala Štefánikova hvězdárna na Petříně, kde se na neobvyklý jev těšily desítky lidí i novinářů. Zatmění Slunce bylo možné sledovat i v hvězdárně v Ďáblicích. Akce se koná i ve hvězdárně Astronomického ústavu Akademie věd ČR ve středočeském Ondřejově.

Zatmění Slunce nastane, když se Měsíc v novu ocitne na přímce mezi Sluncem a Zemí a při pohledu ze Země zakryje sluneční disk nebo jeho část. Pokud Měsíc zakryje celé Slunce, jde o úplné zatmění. Pokud je Měsíc v době zatmění na své výstředné dráze dále od Země, je úhlově menší a Slunce nezakryje po celé ploše. Pak jde o takzvané prstencové zatmění Slunce.

Další zatmění v roce 2025

Do roku 2030 podle Horálka bude z Česka možné spatřit ještě pět dalších částečných zatmění Slunce. Následující částečné zatmění Slunce bude viditelné z Česka 29. března 2025, nejvýraznější částečné zatmění pak nastane v srpnu 2026. Nejbližší úplné zatmění Slunce bude pozorovatelné z českého území až 7. října 2135.

Viditelnost částečného zatmění Slunce 25. října z území Česka. Časy jsou v SELČ.

Video
Video se připravuje ...

Pražané pozorovali částečné zatmění Slunce ve Štefánikova hvězdárně v Praze. (25. října 2022) David Malík

Fotogalerie
25 fotografií